H λίμνη της Καστοριάς μέσα από το φακό του Βέλγου Πρέσβη

H λίμνη της Καστοριάς μέσα από το φακό του Βέλγου Πρέσβη

Στην Καθημερινή και την Γιούλη Επτακοίλη μίλησε ο ο Marc Van den Reeck, πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η έκθεση που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από τον διπλωματικό φακό». Ο πρέσβης του Βελγίου αναφερόμενος στην φωτογραφία του από τη λίμνη της Καστοριάς ανέφερε στη δημοσιογράφο: «Μια από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις είναι η Καστοριά. Η φωτογραφία της λίμνης της -αυτή που περισσότερο αγαπώ από όσες θα δείτε στην έκθεση- αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία της φύσης. Κι όσον αφορά την Αθήνα, δεν μπορώ να μην αναφέρω την Ακρόπολη. Δεν είναι πρωτότυπο, το ξέρω, αλλά είναι αληθινό: κάθε πρωί που φτάνω με το αυτοκίνητο κάτω από τον Ιερό Βράχο, με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο προνομιούχος είμαι που υπηρετώ σ’ αυτή τη συναρπαστική χώρα, με τόσο μεγάλη ιστορία και πολιτισμό».

Το άρθρο της Καθημερινής:
«Ελλάδα για μένα σημαίνει πάνω απ’ όλα έναν ευτυχισμένο γάμο. Δυστυχώς, έχασα την Ελληνίδα σύζυγό μου πριν από οκτώ χρόνια, αλλά μέσω εκείνης αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος δεσμός ανάμεσα σε μένα και τη χώρα σας – πολύ πιο πέρα από τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών που παρακολουθούσα στο Γυμνάσιο και όσα έβλεπα από τη θέση μου στην πρεσβεία».
Με μια συγκινητική εξομολόγηση, ο Marc Van den Reeck, πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, απάντησε στην ερώτηση «τι σημαίνει για σας η Ελλάδα». Αφορμή στάθηκε η έκθεση που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από τον διπλωματικό φακό». Πρέσβεις και διπλωμάτες από τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ελβετίας, του Ιράκ, της Κροατίας, του Λιβάνου, της Ρωσίας και της Τσεχίας επέλεξαν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της φωτογραφικής τους πορείας κατά τη διάρκεια της θητείας τους και παρουσιάζουν την Ελλάδα, τα τοπία και τη ζωή της μέσα από το δικό τους βλέμμα.
Η έκθεση είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης για όλους τους συμμετέχοντες, που αποδίδουν μέσα από τις φωτογραφίες τους φόρο τιμής σε μια χώρα όπου συνυπάρχουν ο μύθος με την πραγματικότητα, η πολυπολιτισμικότητα με τη συλλογική ταυτότητα, η παράδοση με τη σύγχρονη ζωή. Και ο στόχος των διοργανωτών είναι να εμπλουτιστεί και να καθιερωθεί ως μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο ελληνικό κοινό και το διπλωματικό σώμα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να δουν πέρα από τα στερεότυπα που συνήθως συνοδεύουν την αντίληψη για τους διπλωμάτες και τη διπλωματική ζωή.
«Γνωρίζω την Ελλάδα εδώ και 45 χρόνια», συνεχίζει ο Βέλγος πρέσβης. «Εχει τόσο πολλούς ωραίους τόπους: το Ναύπλιο, τα Ιωάννινα, την Καβάλα. Και την Κρήτη: νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και περιπλανηθείτε χωρίς χάρτη και GPS. Χαθείτε στα βουνά, βρείτε τις κρυμμένες εκπλήξεις της».

Η ηρεμία της φύσης
«Μια από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις είναι η Καστοριά. Η φωτογραφία της λίμνης της -αυτή που περισσότερο αγαπώ από όσες θα δείτε στην έκθεση- αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία της φύσης. Κι όσον αφορά την Αθήνα, δεν μπορώ να μην αναφέρω την Ακρόπολη. Δεν είναι πρωτότυπο, το ξέρω, αλλά είναι αληθινό: κάθε πρωί που φτάνω με το αυτοκίνητο κάτω από τον Ιερό Βράχο, με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο προνομιούχος είμαι που υπηρετώ σ’ αυτή τη συναρπαστική χώρα, με τόσο μεγάλη ιστορία και πολιτισμό».
Η λίμνη της Καστοριάς, το εσωτερικό μιας μικρής εκκλησίας στο Σούνιο, ένα μπαλκόνι με θέα στο Καρπενήσι. Στις περισσότερες από τις φωτογραφίες της έκθεσης ανιχνεύει κανείς τη διάθεση των ξένων διπλωματών να ξύσουν την επιφάνεια, να δουν πέρα από τα προφανή, να νιώσουν τον παλμό της καθημερινής ζωής σε ορεινά χωριά και μικρά νησιά, να γνωρίσουν την ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας, να κατανοήσουν τον ψυχισμό μας.
«Πρόσφατα επέστρεψα από την Πράγα», μας λέει ο Jan Bondy, πρέσβης της Δημοκρατίας της Τσεχίας. «Παρακολούθησα το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται στο κάστρο της Πράγας, όπου συζητάμε διάφορα διεθνή θέματα. Φέτος, η Ελλάδα ήταν κυρίαρχο θέμα. Από το Grexit και το δημοψήφισμα μέχρι τις εκλογές και το μεταναστευτικό, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με πολιτικούς, δημοσιογράφους, συναδέλφους και φίλους. Αυτό ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι η Ελλάδα, το κέντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και τι θαυμάζω σ’ αυτήν την όμορφη χώρα; Την ικανότητα των Ελλήνων να καταπολεμούν τη θλίψη, τη θέλησή σας να βοηθάτε τους άλλους, τη θετική σας διάθεση και το χαμόγελό σας, το ταλέντο σας στο τραγούδι και τον χορό, την περηφάνια σας για την πλούσια ιστορία που διαθέτετε».
Για τον Dr. Lorenzo Amberg, πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, «η Ελλάδα και οι Ελληνες χαρακτηρίζονται από τις λέξεις φιλοξενία, ομορφιά, πολιτισμός και θάρρος». Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ελβετός διπλωμάτης ταξίδευε στη χώρα φωτογραφίζοντας και συλλέγοντας εντυπώσεις, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει όσο το δυνατόν καλύτερα «την καθημερινή ζωή, τις παραδόσεις, τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων αλλά και το πώς έχει επιδράσει πάνω τους η κρίση των τελευταίων χρόνων».

Η πρώτη αγάπη
Η Ιουλία Ζακούροβα, ακόλουθος της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, μας απάντησε στην ίδια ερώτηση με μια παροιμία δημοφιλή στον διπλωματικό κόσμο: «Το πρώτο πόστο είναι σαν πρώτη αγάπη – δεν ξεχνιέται. Χαίρομαι ιδιαίτερα που πήρα μετάθεση στην Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη χώρα με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και φημισμένη φυσική ομορφιά. Αλλά πάνω απ’ όλα τιμώ τους Ελληνες που είναι ευγενέστατοι, φιλότιμοι και φιλόξενοι και θαυμάζω την εξαιρετική αίσθηση χιούμορ τους που τους βοηθάει να ξεπερνούν τα δύσκολα».
Η έκθεση φωτογραφίας «Η Ελλάδα μέσα από τον διπλωματικό φακό» ήταν μια ιδέα του Ιρακινού πρέσβη Burhan Jaf, ο οποίος, με την υποστήριξη του έμπειρου σε θέματα φωτογραφίας πρέσβη της Λετονίας, συντόνισε και τη διοργάνωσή της. «Κάνουμε πολλές δράσεις, από συναυλίες μέχρι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, που εμπλέκουν τους Ελληνες, και προς αυτήν την κατεύθυνση γεννήθηκε η ιδέα για τη συγκεκριμένη έκθεση. Η Ελλάδα για μένα σημαίνει πολλά πράγματα. Ζωή, καθαρός ουρανός, ομορφιά της φύσης, γενναιοδωρία των ανθρώπων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρόλο που ήρθα στη χώρα σας τον δεύτερο χρόνο της οικονομικής κρίσης, είδα πως οι άνθρωποι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, αγωνίζονται σκληρά χωρίς να χάνουν την αισιοδοξία και το χαμόγελό τους. Θαυμάζω τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα προβλήματα αλλά και το πόσο φιλικοί είστε και ανοίγετε τα σπίτια σας. Δεν νιώθω ξένος σ’ αυτή τη χώρα. Εχω κάνει αληθινούς φίλους, και όταν κάποια στιγμή χρειαστεί να αποχωριστώ την Ελλάδα, δεν θα τους πω αντίο, αλλά… στο επανιδείν».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11/10. Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.