ΠΟΥ: Ο Ζίκα θα χτυπήσει το καλοκαίρι την Ευρώπη

ΠΟΥ: Ο Ζίκα θα χτυπήσει το καλοκαίρι την Ευρώπη

Ο ιός Ζίκα θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο θανατηφόρος ιός που μεταδίδουν τα κουνούπια μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

Ο Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού και σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις στην κόκκινη ζώνη βρίσκονται: η Ιταλία, η Μάλτα, η Κροατία, το Ισραήλ, η Ισπανία, το Μόναχο, το Σαν Μαρίνο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Σουηδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Γεωργία, η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μοντενέγκρο.

Η μόνη χώρα που έχει χαμηλά ποσοστά επικινδυνότητας είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Συνολικά, ο ιός μέχρι σήμερα πλήττει 58 χώρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Mashable.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.

Πως θεραπεύεται;

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

Γεωγραφική διασπορά

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την εποχή στη Λατινική Αμερική.

Τι είναι η μικροκεφαλία

Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο ιός εντοπίστηκε και σε ενήλικο στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Χιλιάδες βρέφη-θύματα στη Βραζιλία

Ο Ζίκα, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη Βραζιλία στις αρχές του 2015, όταν συνδέθηκε για πρώτη φορά με την μικροκεφαλία, Περισσότερες από 2.400 περιπτώσεις που συνδέονταν με την μικροκεφαλία αναφέρθηκαν το 2015 στη χώρα, ενώ το 2014, οι περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 147.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι περισσότερες από τις εγκύους που διαγνώστηκαν με Ζίκα, είχαν ήπιο πυρετό, εξανθήματα και πονοκεφάλους.

Οι γιατροί στη Βραζιλία, ερευνούν 29 «ύποπτους» θανάτους βρεφών, έπειτα από αυτοψία που έγινε στις 28 Νοεμβρίου και που συνδέει το θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία και το οποίο διαγνώστηκε με Ζίκα. «Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Πηγή: www.cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.