Οι «επώνυμοι» του Ποταμιού

Με «επώνυμους» εμπλουτίζει τις λίστες του το ΠΟΤΑΜΙ εν’ όψει των εκλογών. Στα ψηφοδέλτια, που θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο (Σάββατο 4/9), περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο καθηγητής Χάρης Τσούκας, η Λενιώ Μυριβίλλη, οι ηθοποιοί Γιώτα Φέστα και Αντώνης Καφετζόπουλος, οι δημοσιογράφοι Ρίκα Βαγιάνη και Μαρία Νταλιάν, ο μπασκετμπολίστας Κώστας Παταβούκας αλλά και ο πρώην προπονητής της εθνικής βόλεί Στελιος Προσαλίκας.  Το φιλελεύθερο κόμμα Δράση του Στέφανου Μάνου αποφάσισε να ενταχθεί πάλι στις λίστες του Ποταμιού. Τέλος στο ΠΟΤΑΜΙ προσχωρούν ο Γιάννης Καράμπελας και ο Ιλχάν Αχμέτ προερχόμενοι και οι δύο από τη Ν.Δ.

Την ίδια στιγμη, ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο Στ. Θεοδωράκης στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μάλιστα λόγω για διαπλοκή με τα ΜΜΕ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις της Μαριλένας Κατσίμη και του Γιάννη Δάρα στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Δεν τολμούν να πουν στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσουν. Πάμε σε μια θολή εκλογική αναμέτρηση και δεν νομίζω ότι είναι μόνο θέμα πίεσης χρόνου, αλλά είναι και θέμα αδυναμίας». Αναφερόμενος στα ζητήματα διαπλοκής που μαστίζουν εδώ και χρόνια τη χώρα είπε «Εμείς στο Ποτάμι είμαστε με τους περισσότερους, είμαστε με την κοινωνία, είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Δεν είμαστε με τις συντεχνίες και με τα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα. Το πρώτο πράγμα ζητήσαμε στη Βουλή, ήταν να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής πολιτικής – media – τραπεζών». Μιλώντας για τη λάσπη που ρίχνουν κάποιοι στον ίδιο αλλά και το Ποτάμι προεκλογικά ανέφερε «Υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμμονές μαζί μου. Τους συμβουλεύω, επειδή έχουμε ακόμα 15 μέρες μέχρι τις εκλογές, να τις αφήσουν στην άκρη. Γιατί μπορούμε κι εμείς να πετάμε εύκολα λάσπη. Δεν το κάνουμε. Επειδή λοιπόν τα δρομολόγια του καθενός στην κοινωνία, στα γραφεία των εκδοτών, στα γραφεία των επιχειρηματιών και στα γραφεία των εργολάβων είναι συγκεκριμένα, θα παρακαλούσα κάποιους από την παρέα του ΣΥΡΙΖΑ, να σκεφτούν πολύ αν θα επιτεθούν ξανά στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο Ποτάμι».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

Αυτές οι μέρες θα είναι καθοριστικές και πιστεύω πως θα έχουμε εκπλήξεις. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Έχουμε όμως ανάγκη από μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καθώς οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλες. Αν οι μισοί διαμαρτύρονται ή πετροβολούν τους άλλους μισούς δεν θα τις πετύχουμε ποτέ. Ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα να είχε αυτοδυναμία ένα κόμμα, εκτιμώ ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα την ήθελαν, διότι τα κόμματα όταν μένουν μόνα τους στην εξουσία σκέπτονται περισσότερο τα εσωτερικά τους θέματα και λιγότερο την κοινωνία.

Δυστυχώς με βάση τον εκλογικό το πρώτο κόμμα θα έχει ένα προβάδισμα 50 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το πρώτο κόμμα και εκείνο είναι που έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλήσουμε με το πρώτο κόμμα. Οι κυβερνήσεις δεν γίνονται με βάση το μοίρασμα των καρεκλών όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Αυτοί που θα σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν και για τα πρόσωπα αλλά και για τις θέσεις. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μια συμπαγής ομάδα η οποία θα έχει έναν ηγέτη και ένα σχέδιο. Θα δούμε λοιπόν τι έχει να προτείνει το πρώτο κόμμα και με βάση τα παραπάνω και θα αποφασίσουμε. Από εκεί και πέρα με εθνολαϊκιστές, ακροδεξιούς και ανθρώπους που δεν έχουν σώας τας φρένας, δεν συζητάμε. Με ανθρώπους, επί παραδείγματι, που δεν αναγνωρίζουν την αξία των πρότυπων σχολείων δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σε μια κυβέρνηση.

– Οι θεσμοί και οι θέσεις φωτίζονται από τα πρόσωπα. Η ευθύνη των προσώπων σε μια χώρα που δεν έχει δυνατούς θεσμούς είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω στα πρόσωπα που γνωρίζουν από πολιτική, και δεν μιλώ για τεχνοκράτες αλλά για επαΐοντες. Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις κι αυτό ήταν το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Για να σας πω όμως αν μπορώ να δεχθώ κάποια πρόσωπα είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ πρέπει να έχω μια εικόνα. Όμως Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Δεν τολμούν να πουν στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσουν. Πάμε σε μια θολή εκλογική αναμέτρηση και δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα πίεσης χρόνου αλλά θέμα αδυναμίας. Οι σταρ – υπουργοί πολλές φορές είναι εμπόδιο για μια κυβέρνηση γιατί η έπαρση δεν σε βοηθά να δουλέψεις. Και η χώρα αυτή τη στιγμή, χρειάζεται δουλειά.

 

– Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι οι μεγάλοι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα media -o κ. Σκουρλέτης και ο κ. Παππάς- έχουν εξασφαλίσει μια τεράστια προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα media. O κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός εδικαιούτο τη μεγαλύτερη προβολή. Όταν όμως έγινε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπήρχε μια εφημερίδα για την οποία λένε πως είναι στο πλευρό μας, η οποία είχε επτά σελίδες για την ομιλία του κ. Τσίπρα και για εμάς έγραφε ότι «ο κ. Θεοδωράκης ανέπτυξε τις συνήθεις απόψεις του».

-Έχουμε μιλήσει για μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών. Στον τομέα τον προμηθειών γίνεται μεγάλο πλιάτσικο. Αυτή η Ενιαία Αρχή πρέπει να αποτελείται από τους, κατά γενική ομολογία, αδιάφθορους, οι οποίοι θα αποφασίζουν για τις προμήθειες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κάθε υπουργό που θέλει προβολή να διαπραγματεύεται για να αυτοπροβάλλεται. Και στις άδειες των καναλιών θα πρέπει να μπουν κριτήρια. Ο κ. Παππάς στον νόμο που έκανε δεν έβαλε στο παιχνίδι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο νόμος λέει ότι ο υπουργός αποφασίζει αλλά το Ποτάμι στηρίζει την αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο.

– Είμαι ο πολιτικός αρχηγός που πήγε πρώτος στα ακριτικά νησιά για να δει από κοντά τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και μάλιστα δύο φορές. Τα σύνορά μας που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, είναι δύσκολα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η Frontex πρέπει να φροντίζει τους πρόσφυγες που έρχονται, αυτοί να να ταυτοποιούνται αμέσως και να φεύγουν στη συνέχεια για την Ευρώπη. Να αναλάβει η Ευρώπη που έχει αρχές και ιστορία τις ευθύνες της. Πέρυσι είχαμε συλλήψεις δεκάδων διακινητών αλλά τους τελευταίους μήνες δεν είχαμε συλλήψεις. Γιατί; Έπαψαν να υπάρχουν οι διακινητές; Γιατί δεν κυνηγάμε ανελέητα αυτούς που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες; Θα πρέπει να ελεγχθούν με ευρωπαϊκή παρέμβαση οι μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας. Έχετε απάντηση γιατί ο ΟΗΕ έθεσε θέμα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να συνεννοηθούν; Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι όμως λύση το να βάλουμε φράχτες. Κάποιος όμως πρέπει να ελέγχει, διότι η “πόρτα” των συνόρων μας είναι ανοικτή. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά δεν είναι λύση να έρχονται στην Αθήνα και να περιμένουν στα συσσίτια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.