Ο χειμώνας πλησιάζει – Δείτε πόσα θα πληρώσετε φέτος για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο χειμώνας πλησιάζει – Δείτε πόσα θα πληρώσετε φέτος για το πετρέλαιο θέρμανσης

Από Αύγουστο… χειμώνα. Εν μέσω δεκάδων εκκρεμοτήτων που μας αφορούν άμεσα, το υπουργείο Οικονομικών μελετάει και τον τρόπο φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι η φορολόγηση αλλά και η επιδοματική πολιτική θα αλλάξει. Θα υπάρξουν χαμένοι –καθώς συζητείται περικοπή ή κατάργηση του επιδόματος των 35 ευρώ που δίνεται σήμερα- αλλά και κερδισμένοι σε περίπτωση που αποφασιστεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα. Ποια είναι όμως τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών; Πόσο θα πληρώνουμε, με βάση τα σενάρια αυτά, το πετρέλαιο από τον Οκτώβριο;

Με βάση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αν σήμερα ξεκινούσε και πάλι η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης, τότε ένα λίτρο θα κόστιζε περίπου 95-96 λεπτά.

Μέχρι και την περασμένη σεζόν, οι έχοντες εισόδημα έως και 30.000 ευρώ (για εργένηδες ή και ακόμη περισσότερα για παντρεμένους) μπορούσαν να πάρουν και 35 λεπτά επιδότηση (για συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες όμως ξεπερνούσαν τα 800 λίτρα για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ στην Αττική) κάτι που σημαίνει ότι επανάληψη του περυσινού σκηνικού θα έριχνε το τελικό κόστος προς τα 60-65 λεπτά.

Ποια είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για φέτος;

1. Το πρώτο σενάριο προβλέπει πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης –το οποίο κόστισε στον προϋπολογισμό περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ- με ταυτόχρονη όμως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 23 λεπτά που είναι σήμερα ακόμη και στα 6 λεπτά. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Μέση τιμή πώλησης για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος και διαμερίσματος, στα 75 λεπτά το λίτρο. Και αυτό διότι η μέση τιμή ex factory από τα 73 λεπτά που είναι σήμερα, θα έπεφτε στα 55-56 λεπτά. Με την προσθήκη του εμπορικού κέρδους αλλά και του ΦΠΑ 23%, η τιμή λιανικής θα διαμορφωνόταν στα 75 λεπτά ανά λίτρο. Πρακτικά λοιπόν, με βάση αυτό το σενάριο, οι δικαιούχοι του επιδόματος (πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά) θα έχαναν περίπου 10-15 λεπτά ανά λίτρο ενώ τα νοικοκυριά που δεν δικαιούνταν και πέρυσι επίδομα, θα είχαν κέρδος καθώς αντί να αγοράζουν με 95 λεπτά, θα αγόραζαν με 75 λεπτά. Το δημόσιο, από αυτό το σενάριο θα έβγαινε κερδισμένο παρά τη μείωση του ειδικού φόρου καθώς θα γλίτωνε από τη δαπάνη του επιδόματος που έχει ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ μάλιστα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για πέρυσι, παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη φτάσει στον Αύγουστο)

2. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει «ηπιότερες» προσαρμογές: αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ώστε να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων και μικρότερη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που είναι σήμερα. Αυτό το σενάριο, θα σήμαινε και πάλι ζημιά (και πάλι μεγαλύτερη) για όσους θα έχαναν το επίδομα και μικρότερο κέρδος για όσους ούτως ή άλλως δεν εισέπρατταν ποτέ το επίδομα

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι το επίδομα με τους όρους και τις προϋποθέσειθς που δόθηκε πέρυσι, δεν θα δοθεί φέτος. Και αυτό διότι το δημόσιο βρέθηκε τελικώς να επιστρέφει ολόκληρο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους δικαιούχους (23 λεπτά ανά λίτρο) και επιπλέον να τους «επιδοτεί» και τον ΦΠΑ.

fpress.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.