Πόρτα” του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην τουρκική αντιπολίτευση

Πόρτα” του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην τουρκική αντιπολίτευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει στην Τουρκία τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του με έναν και μόνο σκοπό: να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και ο Ρεξ Τίλερσον θα δει τον Τούρκο πρόεδρο και μόνο αυτόν και κανέναν από τους αξιωματούχους της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Εν μέσω της διαμάχης του Ερντογάν με την Ευρώπη, η κίνηση του Τίλερσον να πάει στην Τουρκία για να δει μόνο τον πρόεδρο της Τουρκίας και κανέναν άλλο, με πρόσχημα τη Συρία, προκαλεί εντυπώσεις. Η επίσκεψη Τίλερσον θα γίνει την Πέμπτη (30.03.2017), σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Και με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν να παραμένει πάντα στο τραπέζι.

Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συμμετέχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. “Είναι ασφαλώς κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενήμεροι και ο υπουργός θα το έχει υπ’ όψιν του όσο βρίσκεται εκεί”, είπε στέλεχος του υπουργείου, αναφερόμενος σε πολιτικές ευαισθησίες πριν από το δημοψήφισμα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν από τον Ερντογάν να θέσει το θέμα του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρσι τον Ιούλιο.

Οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα εστιαστούν στην συμμαχική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που προσπαθεί να ανακαταλάβει τη Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος και να σταθεροποιήσει περιοχές από όπου οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να επιστρέψουν, υποστήριξαν αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.