Από 2-4 Οκτωβρίου η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Από 2-4 Οκτωβρίου η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

 

“Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού απασχολεί τους νέους της 4ης γενιάς. Θα διεκδικήσουμε μια συγγνώμη γι’ αυτήν” τόνισε ο Άλκης Αναστασιάδης, συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 2 ως τις 4 Οκτωβρίου. Ερωτηθείς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για όσους την αμφισβητούν απάντησε: “Από τη στιγμή που η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, δεν δεχόμαστε από κανέναν να αμφισβητεί την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, πόσο μάλλον μια σφαγή 353.000 ανθρώπων. Και όταν δεν αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός, τη γενοκτονία, σημαίνει ότι επιβραβεύουν και τους πολέμους που γίνονται είτε στη Συρία είτε σε άλλες περιοχές”.
Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι σκοπός της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας είναι η ενότητα του ποντιακού χώρου, ενώ παράλληλα σχολίασε ότι η συνδιάσκεψη έχει επιφορτιστεί με την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό.
“Έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σε όλα αυτά θα δώσουμε απαντήσεις στη συνδιάσκεψη κατά την ολομέλεια για τη γενοκτονία” είπε χαρακτηριστικά.
Σχολίασε ακόμη ότι δέκα χρόνια μετά την πρώτη συνδιάσκεψη, η ποντιακή νεολαία αφήνει πίσω της το παρελθόν και τις αγκυλώσεις του και επιθυμεί το νέο, το διαφορετικό, τη συνέχεια του ποντιακού ελληνισμού, το μέλλον. Απηύθυνε δε, έκκληση για συμμετοχή σε αυτήν στα μέλη κάθε ποντιακής ομοσπονδίας επισημαίνοντας ότι η συνδιάσκεψη είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους Ποντίους.
Στη συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν πεντακόσιοι νέοι Πόντιοι από 13 Ομοσπονδίες και 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Όπως έγινε γνωστό, τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υλοποιείται με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη πέντε διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, κατά τις οποίες οι σύνεδροι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα που τους αφορούν όπως η παιδεία και η διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας.
H τελετή έναρξης θα γίνει στις 6 το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” της Helexpo. Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί γιορτή παράδοσης στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, με χορούς, μουσικές, γεύσεις και εδέσματα από τον Πόντο. Η Συνδιάσκεψη θα κλείσει με μια μεγάλη γιορτή του Ποντιακού Πολιτισμού, που θα γίνει την Κυριακή στις 5 το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ με δωρεάν είσοδο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια του Πόντου με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα

programme_gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.