Πονοκέφαλος: 7 ασυνήθιστες αιτίες που τον προκαλούν

Πονοκέφαλος: 7 ασυνήθιστες αιτίες που τον προκαλούν

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου οι μισοί ενήλικες υποφέρουν από πονοκέφαλο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Ο πονοκέφαλος είναι συνήθως αποτέλεσμα έντονου στρες, κατανάλωσης κάποιων τροφών ή αλκοόλ, παράλειψης γευμάτων, προβλημάτων ύπνου κλπ.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες άλλες λιγότερο γνωστές αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τον πονοκέφαλο.

Καπνιστά, τουρσιά, αποξηραμένα, παλαιωμένα τυριά

Η κατανάλωση τροφών όπως τα τυριά παλαίωσης, το σαλάμι και ο καπνιστός σολομός μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, καθώς περιέχουν θειώδη άλατα, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Αρώματα

Οι πιο κοινές μυρωδιές που προκαλούν πονοκεφάλους είναι αυτές της βενζίνης, του καπνού και των αρωμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οθόνη υπολογιστή

Το φως της οθόνης του τηλεφώνου ή του υπολογιστή ενεργοποιεί τον αμφιβληστροειδή και τα νεύρα που βρίσκονται πίσω από τα μάτια σας, που προκαλούν πονοκέφαλο.

Αφυδάτωση

Όταν ο οργανισμός χάνει σημαντική ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των λειτουργιών, προκαλείται στένωση των αιμοφόρων αγγείων και πόνος στο κεφάλι.

Πολύ σφιχτό χτένισμα

Τα χτενίσματα που τραβούν το τριχωτό της κεφαλής προκαλούν ένταση στο κρανίο. Πάνω από τις μισές γυναίκες ταλαιπωρούνται από κεφαλαλγία τάσης λόγω πολύ σφιχτού χτενίσματος, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Διακοπή καφεΐνης

Η διακοπή της καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης προκαλεί αλλαγές στη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, η απότομη διακοπή λήψης καφεΐνης αυξάνει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο στη μέση και εμπρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ευθύνονται για τους πονοκέφαλους που αναφέρονται συχνά όταν υπάρχει στέρηση καφεΐνης

Πάγωμα εγκεφάλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει οξύ πόνο στο μέτωπο, όταν καταναλώνουν κάτι που είναι πολύ κρύο, όπως ένα παγωτό.

Αυτό το «πάγωμα» στον εγκέφαλο οφείλεται στην ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας που διεγείρει τα νεύρα και προκαλεί ταχεία διαστολή και διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων. Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου, μια διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνονται ουσίες γνωστές ως «προσταγλανδίνες».

Αυτές αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο και προκαλούν φλεγμονή, ενώ αποστέλλουν σήματα μέσω του τριδύμου νεύρου στον εγκέφαλο για να τον προειδοποιήσουν για το πρόβλημα. Επειδή το τρίδυμο νεύρο είναι επίσης υπεύθυνο για την μεταφορά σημάτων για τον πόνο στο πρόσωπο, ο εγκέφαλος ερμηνεύει το σήμα του πόνου, ως προερχόμενο από το μέτωπο.

Πηγή: onmed.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.