Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα, παρατήρησαν πως ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη γενική υγεία και μακροβιότητα σε σύγκριση με τους άγαμους, μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει την επίδραση της πολυγαμίας στην καρδιαγγειακή υγεία.
Η πολυγαμία είναι μια πρακτική που ακολουθούν οι άνδρες κυρίως στη Βόρειο και Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την οποία μπορούν έχουν μέχρι και 4 συζύγους. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, δε ζουν όλοι κάτω από την ίδια στέγη.
Η μελέτη διεξήχθη από καρδιολόγους σε 5 νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συμμετείχαν σε αυτή 687 παντρεμένοι άνδρες με μέση ηλικία τα 59 έτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα το 56% των ανδρών είχε διαβήτη, το 57% υπέρταση και το 45% είχε προηγούμενο ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Το 68% των ανδρών είχε μόνο μια σύζυγο, το 19% είχε 2, το 10% είχε 3 και το 3% είχε 4. Οι άνδρες που είχαν περισσότερες συζύγους ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, να κερδίζουν πιο υψηλό εισόδημα, καθώς και να έχουν ιστορικό χειρουργείου παράκαμψης στεφανιαίων αρτηριών.
Η πολυγαμία μπορεί να είναι πιο συνήθης σε αγροτικές περιοχές γιατί εκεί είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτή, ενώ παράλληλα, ο γάμος σε νεαρή ηλικία είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Οι άνδρες που έχουν πολλές συζύγους είναι σημαντικό να έχουν ένα καλό εισόδημα. Οι κυβερνήσεις στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα υποστηρίζουν τους πολύγαμους, πολλές φορές, όμως, ένα εισόδημα δεν είναι αρκετό. Συνήθως χρειάζεται είτε να βρουν μια επιπλέον θέση εργασίας, είτε να ταξιδεύουν καθημερινά σε αστικές περιοχές όπου η εργασία αμείβεται καλύτερα.
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των συζύγων και των συμπτωμάτων στεφανιαίας νόσου (CAD), νόσου της αριστερής κεντρικής αρτηρίας(LMD), και νόσου των πολλαπλών αιμοφόρων αγγείων(MVD).
Σε γενικές γραμμές οι άνδρες που ακολουθούσαν την πρακτική της πολυγαμίας βρέθηκε να έχουν 4.6 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης CAD, 3.5 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης LMD και 2.6 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης MVD.
Βρέθηκε λοιπόν μια σημαντική σχέση ανάμεσα στον αριθμό των συζύγων και τον αριθμό και τη σοβαρότητα των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι η ανάγκη του άνδρα να παρέχει τα απαραίτητα σε πολλά νοικοκυριά, αυξάνει τόσο το οικονομικό κόστος στο οποίο οφείλει να ανταπεξέλθει όσο και το συναισθηματικό. Πρέπει επίσης να μεταχειρίζεται κάθε νοικοκυριό με τον ίδιο τρόπο χωρίς διακρίσεις και το στρες του αν είναι κανείς δίκαιος πάροχος όχι μόνο για μία, αλλά για πολλές οικογένειες, είναι πολύ μεγάλο.
Η μελέτη όμως δεν εξέτασε την επίδραση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναφέρει μια σχέση αιτιότητας, αλλά μια απλή συσχέτιση , η οποία χρειάζεται να επιβεβαιωθεί από επιπλέον μελέτες.
Είναι ευρέως γνωστό ότι το μακροχρόνιο οικογενειακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και παράλληλα, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να εξεταστεί η επίδραση της πολυγαμίας στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακού νοσήματος στις γυναίκες.
Οι ερευνητές τέλος επισημαίνουν ότι τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο που έχουν ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν την αγωγή τους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι παράγοντες αυτοί, όπως είναι η πολυγαμία, να εντοπίζονται και οι επαγγελματίες υγείας να υποστηρίζουν επιπλέον τους ασθενείς αυτούς, ώστε να λαμβάνουν τη θεραπεία τους και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr