Η απίστευτη μετάλλαξη της ακτής μιας λίμνης στην Πολωνία (φωτό)

Η απίστευτη μετάλλαξη της ακτής μιας λίμνης στην Πολωνία (φωτό)

Μια ενδιαφέρουσα ανάπλαση ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες στην ακτή μιας λίμνης στην Πολωνία, αλλάζοντας το τοπίο ολοκληρωτικά και δίνοντας μια νέα δημόσια χρήση και ζωή στον χώρο.

portad_Paprocany_11_fot_Tomasz_Zakrzewski

Paprocany_04_fot_Tomasz_Zakrzewski

Η λίμνη Paprocany στην Πολωνία είναι το σημείο όπου οι κάτοικοι της πόλης Τίσι συχνά περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο. Στη γειτονιά του πεζοδρόμου που βρίσκεται κατά μήκος της, υπάρχει ένα κέντρο αναψυχής και αθλητικές ατραξιόν. Η ανάπλαση της περιοχής αναψυχής στην λίμνη Paprocany είναι ένα άλλο project επικεντρωμένο στην ανάδειξη της αξίας του τοπίου και στην επέκταση της ψυχαγωγικής προσφοράς για τους κατοίκους της πόλης.

Paprocany_14_fot_Tomasz_Zakrzewski

Paprocany_01_fot_Tomasz_Zakrzewski

Η ιδέα βασίζεται σε έναν ξύλινο πεζόδρομο που θα βρίσκεται κατά μήκος της οχθής και θα ελίσσεται πάνω από την λίμνη και πίσω στο έδαφος εναλλάξ. Αυτό επιτρέπει μια διαφορετική αντίληψη του χώρου από διάφορα σημεία του πεζοδρόμου. Ο διάδρομος αυτός ενώνεται με το μονοπάτι πεζών/ποδηλατών στην πίσω πλευρά, και χαμηλώνει σχεδόν αγγίζοντας τη λίμνη εκεί που βρίσκεται πάνω απο το νερό. Σε ένα σημείο του πεζοδρόμου υπάρχει ένα άνοιγμα με ένα δίχτυ τεντωμένο πάνω από το νερό και ειδικά σχεδιασμένα παγκάκια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν κερκίδες για διαγωνισμούς αθλημάτων νερού που θα διοργανώνονται στη λίμνη. Ακόμα, υπάρχει μια νέα αμμώδης όχθη και ένα υπαίθριο γυμναστήριο.

Paprocany_15_fot_Tomasz_Zakrzewski

Paprocany_09_fot_Tomasz_Zakrzewski

Paprocany_13_fot_Tomasz_Zakrzewski

Ο κύριος σκοπός στην επιλογή των υλικών ήταν να δοθεί έμφαση στον φυσικό χαρακτήρα μιας περιοχής χρησιμποιώντας κυρίως φυσικά υλικά. Μέρος των κατασκευών καλύφθηκαν από ειδικά διαμορφωμένο χώμα και φυτεύτηκαν με γρασίδι. Για να ολοκληρωθεί η περιοχή του πεζοδρόμου, τα παγκάκια και τα κιγκλιδώματα χρησιμοποιήθηκε μαλακό ξύλο. Άλλες πιο σκληρές περιοχές όπως τα πάρκινγκ ποδηλάτων και μέρη κάτω από τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου φτιάχτηκαν από επιφάνειες εντελώς διαπερατές από το νερό που βασίστηκαν σε αδρανή υλικά και κόκκους EPDM. Τμήματα του πεζοδρόμου που βρίσκονται πάνω από τη λίμνη κατασκευάστηκαν με ατσάλινους στύλους που θεμελιώθηκαν σε πασσάλους οπλισμένου σκυροδέματος που σφυρηλατήθηκαν στον πάτο της λίμνης. Η περιοχή φωτίζεται μόνο από φώτα εξοικονόμησης ενέργειας LED.

Paprocany_20_fot_Tomasz_Zakrzewski

Paprocany_03_fot_Tomasz_Zakrzewski

Η ανάπτυξη της γης παίρνει γύρω στα 2 εκτάρια πάνω στην όχθη μήκους περίπου 400 μ. Αυτή η περιοχή αποτελούνταν από μόνο γκαζόν δίπλα στον δρόμο πριν από μια επένδυση, παρά την αξία του τοπίου, εντελώς αχρησιμοποίητη εκτόςαπό τους ψαράδες. Στις πρώτες εβδομάδες μετά τα εγκαίνια, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο πεζόδρομος έγινε ένα μέρος που το επισκέπτονταν συχνά.  Έγινε πολύ γρήγορα ένας πλήρως λειτουργικός δημόσιος χώρος και νέο μέρος συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια της μέρας ο πεζόδρομος είναι ένα μέρος για όλη την οικογένεια και το βράδυ χώρος για ραντεβού ή περισυλλογή.

Paprocany_02_fot_Tomasz_ZakrzewskiPaprocany_10_fot_Tomasz_Zakrzewski

Paprocany_16_fot_Tomasz_Zakrzewski

*Ο επικεφαλής αρχιτεκτονας του project ήταν ο Robert Skitek, με την συνεργασία των: Jakub Zygmunt, Jarosław Zieliński, Szymon Borczyk, Marcin Jamroż, Dorota Zwolak, Katarzyna Wiśniewska.

parallaximag.gr




Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.