Πολλές οι φορολογικές εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης

Πολλές οι φορολογικές εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης

Τα «φορολογικά» προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης αποσκοπούν αφενός στο να διευρύνουν τη φορολογική βάση αφετέρου στο να διευκολύνουν τη φορολογική διοίκηση στο έργο της.

Ενδεικτικά για να διευκολυνθεί η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές στη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών ως προς τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών και να εξετασθούν εκ νέου οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, ώστε να καταργηθούν όσες κριθούν μη αποτελεσματικές.

Ομοίως, το Μνημόνιο προβλέπει την υποχρέωση προμήθειας από τις φορολογικές αρχές εφαρμογών πληροφορικής που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει η αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς πλειστηριασμούς ακινήτων που ανήκουν σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off-shore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

Στην ίδια άλλωστε βάση η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναμορφώσει έως τον Ιούνιο 2017 το σύστημα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προκειμένου να εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες.

Οικονομικό επιτελείο και Κομισιόν θεωρούν εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο τα 56 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η αξιολόγηση που θα εκκινήσει στις 18 Οκτωβρίου είναι απαιτητικά.

Σημαντικές δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και με το θέμα της «χώνεψης» παρεμβάσεων που λήφθηκαν με την πρώτη αξιολόγηση και οι οποίες επηρεάζουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και τη δεύτερη επισκόπηση του προγράμματος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία ενεργοποιείται την 1η Ιανουαρίου 2017 και μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική.

Στο θέμα αυτό αναμένεται να αναφερθεί σήμερα από το Thessaloniki Summit ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.