Πολλά γονίδια «εκφράζονται» διαφορετικά στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες

Πολλά γονίδια «εκφράζονται» διαφορετικά στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες

Διαφορετικά «εκφράζονται» στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, περίπου 6.500 γονίδια του ανθρώπινου DNA, από τα συνολικά 20.000 που συνήθως υπάρχουν στο σώμα, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη.

Ανάμεσα στις βιολογικές διαφορές που παρατηρούνται στα δύο φύλα είναι, παραδείγματος χάρη, και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε κάποιες ασθένειες από ό,τι οι άνδρες και αντιστρόφως. Ακόμα οι διαφορετικές αντιδράσεις αντρών και γυναικών στη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιβεβαιώνουν επίσης τις βιολογικές διαφοροποιήσεις απέναντι στα φύλα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μοριακής Γενετικής του κορυφαίου Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σμούελ Πιετροκόφσκι, διαπίστωσαν ότι, άνδρες και γυναίκες ακολουθούν δύο ξεχωριστά αλλά αλληλεξαρτώμενα «μονοπάτια» εξέλιξης, οπότε μπορεί κανείς να μιλά για συν-εξέλιξη.

Μελετώντας τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης των γονιδίων στα όργανα και στους ιστούς 550 ενηλίκων, οι επιστήμονες εντόπισαν περίπου 6.500 γονίδια, των οποίων η δραστηριότητα εμφανίζει «προτίμηση» προς το ένα ή το άλλο φύλο σε τουλάχιστον έναν ιστό του σώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, τα γονίδια που σχετίζονται με τις τρίχες, εκφράζονται στο δέρμα των ανδρών αλλά όχι των γυναικών, ενώ άλλα γονίδια που εμπλέκονται στη δημιουργία των μυών, εκφράζονται εντονότερα στους άνδρες. Αντιθέτως τα γονίδια που αφορούν την αποθήκευση του λίπους, δραστηριοποιούνται εντονότερα στις γυναίκες, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο τρόπος «έκφρασης» των γονιδίων αφορά τόσο την εκδήλωση όσο και της απενεργοποίηση-σίγασή τους. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης διαφοράς απέναντι στα δύο φύλα αποτελεί η εμφάνιση πάρκινσον στους άνδρες, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι κάποια γονίδια δραστηριοποιούνται κυρίως στο γυναικείο εγκέφαλο αλλά όχι στον ανδρικό.

Τα γονίδια που είναι πιο «ανδρικά» ή πιο «γυναικεία», συσσωρεύουν περισσότερες μεταλλάξεις με το πέρασμα του χρόνου, από ό,τι τα υπόλοιπα που «δουλεύουν» εξίσου και στα δύο φύλα. Ωστόσο οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ακόμα άγνωστο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στα γονίδιά τους, έτσι ώστε να φωτιστούν περισσότερο οι συσχετισμοί με τον τρόπο που τα δύο φύλα αντιδρούν στις ασθένειες και στις θεραπείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.