Δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στην Ειδομένη

Ένταση επικρατεί στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας. Ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Τα πνεύματα “άναψαν” και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ “απάντησαν” με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέρνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

Οι πρόσφυγες προχώρησαν σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη.

Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί. Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

Κλιμακώνουν την ένταση οι Σκοπιανοί

Κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τη χώρα μας οι Σκοπιανοί, καθώς μετά το κλείσιμο των συνόρων, σήμερα επαναπροώθησαν 80 πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί οι αρχές των Σκοπίων επαναπροώθησαν στην Ελλάδα 20 πρόσφυγες που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα της γειτονικής χώρας. Οι πρόσφυγες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν χτυπημένοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όπως είπαν οι πρόσφυγες οι αστυνομικοί των Σκοπίων τους χτύπησαν.

Συνολικά όπως έγινε γνωστό οι Σκοπιανοί επαναπροώθησαν 80 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχαν πλαστά διαβατήρια Συρίας.

Οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να κρατούν αδιάλλακτη στάση κρατώντας κλειστά τα σύνορά τους και αφήνοντας ελάχιστους πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Η αγανάκτηση των προσφύγων που θέλουν να περάσουν τα σύνορα έχει μετατραπεί σε οργή καθώς βρίσκονται για πολλές μέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα χωρίς να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ουρές για το συσσίτιο που τους προσφέρουν ΜΚΟ και οι ελληνικές αρχές ξεπερνούν τα 400 μέτρα. Λίγο πριν από τις 12 έγινε γνωστό ότι οι πρόσφυγες πραγματοποιούν διαμαρτυρία με την σιδηροδρομική γραμμή να παραμένει κλειστή.

Συγκλονιστικές ιστορίες εγκλωβισμένων προσφύγων

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη μετά την απόφαση των Σκοπιανών να επιτρέπουν τη διέλευση σε ελάχιστους πρόσφυγες.

“Κυρία, μήπως ξέρετε πότε θα ανοίξουν τα σύνορα; Κουράστηκα να περιμένω”. Προτού καλά καλά συμπληρώσει έξι χρόνια ζωής, ο Άσραφ αναγκάστηκε να βάλει στο καθημερινό του λεξιλόγιο όρους, όπως “σύνορα” και “προσφυγιά”. Πάνω από έναν μήνα στον δρόμο μαζί με την οικογένειά του, ο μικρός Σύρος περιμένει εδώ και δέκα μέρες στην Ειδομένη να ανοίξει και γι’ αυτούς η βαριά μεταλλική πόρτα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους για το …ευρωπαϊκό όνειρο, που τείνει να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Λίγο πιο πέρα, η Φάτιμα, από την πόλη Χομς της Συρίας, κάθεται απελπισμένη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, έχοντας πλάι τις δυο κόρες της, ενώ σε μια σκηνή στον δεύτερο καταυλισμό της Ειδομένης κοιμούνται τα άλλα δύο παιδιά της. Δείχνει την ταυτότητά της και γεμάτη αγωνία ρωτά: “Θα μας αφήσουν να περάσουμε; Είμαι η μόνη που έχω ταυτότητα μαζί μου καθώς άρπαξα την τσάντα μου πάνω στον πανικό. Φύγαμε άρον άρον από το σπίτι μας, όταν άρχισαν να μας βομβαρδίζουν. Οι υπόλοιποι έφυγαν μόνο με ό,τι φορούσαν εκείνη τη στιγμή”.

Η Φάτιμα δεν είναι η μόνη που αγωνιά για την τύχη των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς της, που έφτασαν ως την Ειδομένη χωρίς διαβατήριο ή ταυτότητα -απαραίτητο εφόδιο εδώ και αρκετές μέρες προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους- παρά μόνο με το χαρτί πιστοποίησης που πήραν από τις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή τους στη Λέσβο.

“Αφού χρειάζεται διαβατήριο ή ταυτότητα γιατί μας άφησαν να φτάσουμε ως εδώ;” αναρωτιέται ο Σαΐντ, από το Ιράκ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ξαπλώσει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία των προσφύγων και δήλωνε αποφασισμένος να παραμείνει εκεί ακόμη και δέκα μέρες αν χρειαστεί, καθώς δεν έχει, όπως έλεγε, άλλο “όπλο” διαμαρτυρίας. Η γραμμή τελικά άνοιξε, λίγες ώρες αργότερα, αφού όλοι κατάλαβαν πως αυτή η μορφή διαμαρτυρίας δεν επρόκειτο να τους στείλει πιο γρήγορα στην απέναντι πλευρά των συνόρων

Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει με κάθε μέσο στην Ειδομένη- άλλοι με τα λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο καθ’ οδόν, άλλοι με τα …πόδια από το βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από τον καταυλισμό. Περπατούν φορτωμένοι με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, χωρίς να τους απασχολούν οι καιρικές συνθήκες ή τα αυτοκίνητα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα από πλάι τους, κατευθυνόμενα προς το τελωνείο των Ευζώνων. Μόνο τα μικρά παιδιά, αποκαμωμένα από το μακρύ ταξίδι απλώνουν δειλά το χεράκι τους, κάνοντας ωτοστόπ…

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Ειδομένης, του μικρού χωριού των μόλις 100 κατοίκων που έμελλε να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας εν μέσω της προσφυγικής “καταιγίδας”, πλάι στους πρόσφυγες που επισκέπτονται τακτικά το μπακάλικο για να προμηθευτούν είδη πρώτης περπατούν και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν συρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή· εδώ που, όπως όλα δείχνουν, γράφεται ένα κομμάτι της (προσφυγικής) Ιστορίας.

Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε και σήμερα την Ειδομένη … “κλειδωμένη”, όπως εύστοχα έγραψε στον “τοίχο” του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας από τους εθελοντές που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων. Από τις 4 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη παραμένει ερμητικά κλειστό, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ ως τις 4 τα ξημερώματα, πέρασαν στην ΠΓΔΜ μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία. Και ο βαθύς αναστεναγμός των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό πασχίζει να φτάσει ως τα αυτιά των Ευρωπαίων ηγετών…

Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη»

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάνδη” μεταφέροντας 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Το πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά διέθεσε από χθες το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

Επίσης, ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 μεταφέροντας 183 άτομα από τη Λέρο.

topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.