Ποιους συμφέρει να βγουν στη σύνταξη εντός του 2016

Ποιους συμφέρει να βγουν στη σύνταξη εντός του 2016

Ασφαλισμένοι με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές, πρέπει να εξετάσουν σοβαρά εάν τους συμφέρει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, πριν φύγει το 2016.

Υπολογίζεται ότι το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς», είναι πιθανό να δημιουργεί από έτος σε έτος, απώλειες στις νέες συντάξεις που σε κάποιες περιπτώσεις να υπερβαίνουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως. Άρα είναι προτιμότερο συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων να επιλέξουν την έξοδο από την εργασία ένα έτος νωρίτερα, παρά να κινδυνεύσουν να αποχωρήσουν το 2017 ή το 2018 και να καρπωθούν αισθητά μικρότερες συντάξεις.

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων είναι οι ακόλουθες:

– Αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι), που έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης.

– Υπάλληλοι πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, οι οποίοι έχουν λάβει υψηλές θέσεις στην ιεραρχία, εισπράττουν αντίστοιχα υψηλούς μισθούς και έχουν επίσης υπερβεί την 35αετία.

– Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που έχουν πια φτάσει στις ανώτατες ασφαλιστικές κατηγορίες.

– Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

– Δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35αετία και βρίσκονται στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι βρίσκονται στην αναμονή για να κάνουν το επόμενο βήμα και να αποχωρήσουν από την εργασία τους, τουλάχιστον 90.000 ασφαλισμένοι των παραπάνω κατηγοριών. Άλλοι 70.000 θα βρεθούν σε ανάλογη θέση το 2017.

Επισημαίνεται ότι το μοντέλο της προσωπικής διαφορά ολοκληρώνεται το 2019. Για το τρέχον έτος ισχύει ότι εάν η σύνταξη που προκύπτει με το νέο τρόπο υπολογισμού είναι μικρότερη σε σχέση με τη σύνταξη που θα προέκυπτε με τον παλιό τρόπο, σε ποσοστό από 20% και άνω, τότε το 50% αυτής της διαφοράς επιστρέφεται στον συνταξιούχο, ως «προσωπική διαφορά». Για το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό επιστροφής είναι το 33%, ανάμεσα στην υψηλότερη παλιά και τη χαμηλότερη νέα σύνταξη και το 2018 το 25%.

Πηγή: Βασίλης Αγγελόπουλος/ http://www.dikaiologitika.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.