Με ομιλία Αλ. Τσίπρα «ανοίγουν» οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλία Αλ. Τσίπρα «ανοίγουν» οι εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα «ανοίγουν» σήμερα οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι η εκλογή νέου – μεταβατικού όπως όλα δείχνουν μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου – γενικού γραμματέα και η αντικατάσταση των 6 μελών από την 11μελή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που αποχώρησαν από το όργανο (5 με τη διάσπαση και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας και ο κ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής και θέλει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα καθήκοντά του).
Για τα στελέχη του κόμματος η συνεδρίαση της Κ.Ε είναι σημαντική υπό την έννοια ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την αποχώρηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και τα νέα δεδομένα που εισάγει τόσο στην πολιτική σκηνή της χώρας όσο και στο εσωτερικό του κόμματος η υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου και το αποτέλεσμα των εκλογών της 20 Σεπτεμβρίου.
Για τα στελέχη αυτά το κρίσιμο επίδικο είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κυβερνών κόμμα της αριστεράς και μάλιστα σε έντονα υφεσιακές συνθήκες.
Όπως λένε χαρακτηριστικά πρόκειται για μία διαδικασία που τώρα ξεκινά αφού το προηγούμενο επτάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.λόγω διαπραγμάτευσης, δεν είχε τεθεί καν θέμα «αριστερού κυβερνιτισμού» ενώ τώρα η «καθαρή» τετραετία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση θα κυλήσει εντός ενός ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου που δεν αφήνει περιθώρια για την ανάδειξη ιδεολογικών προσήμων.
Ωστόσο στο Μαξίμου επιμένουν ότι περιθώρια υπάρχουν και προτάσσουν το «παράλληλο πρόγραμμα» και δράσεις όπως η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, η επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις συμβάσεις του Δημοσίου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα διαφθοράς, η εκπόνηση νέων προγραμμάτων ανέργων με έμφαση στις ηλικίες άνω των 50 ετών, η σίτιση στα σχολεία, αρχής γενομένης από τις φτωχότερες περιοχές και η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού – αλκοόλ – καυσίμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.