Πλήρης ελευθερία για εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία για 15 μέρες!

Πλήρης ελευθερία για εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία για 15 μέρες!

To σχέδιο «ελευθερίας» για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο ο προσδιορισμός των κόκκινων περιοχών θα έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και δεν θα επισύρει  επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Εάν χρειαστούν επιπλέον μέτρα τότε θα επιβληθούν κατόπιν εισηγήσεως της επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό καταργείται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες καθώς και η απαγόρευση της μουσικής στην ψυχαγωγία.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, δεδομένου ότι έχει καταστεί σαφές πως ο εμβολιασμένος μεταδίδει δυσκολότερα, νοσεί δυσκολότερα και παράγει λιγότερες και ηπιότερες νοσηλείες, οι κλειστοί αλλά και ανοιχτοί χώροι διασκέδασης που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, θα λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, αλλά μόνο με όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Αναφορικά με τους εργαζομένους εξακολουθεί να ισχύει η χρήση μάσκας και αντισηψίας.

Ο κ.  Πλεύρης υπογράμμισε ότι θα είναι πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των οποίων εντοπίζονται άτομα τα οποία είτε δεν είναι εμβολιασμένα, είτε δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Για τους μικτούς χώρους παραμένουν οι περιορισμοί ως έχουν, με στόχο να προστατευθούν και οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Σε όλους τους άλλους χώρους που είναι μόνο για εμβολιασμένους, στην παρούσα φάση θα ισχύει η χρήση μάσκας και τα μέτρα που κατά περίπτωση έχουν ανακοινωθεί, καθώς θα επαναξιολογηθούν στην απλοποίηση και ομαδοποίηση των μέτρων.

«Στόχος μας είναι μετά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται, σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, αλλά να προχωράμε και τη ζωή μας. Βασικό στοιχείο γι’ αυτό είναι οι εμβολιασμοί. Οι ελευθερίες για τους εμβολιασμένους θα είναι τόσες που θα φτάνουν στο επίπεδο της κανονικότητας. Σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε προβεί και στις ενέργειες για την καλή λειτουργία όλων των δομών υγείας. Πλέον είμαστε στη φάση που μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα που μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το Σάββατο, θα ισχύσουν για 15 ημέρες,. «Εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι«.

Γκάγκα: Να προστατεύσουμε το σύστημα Υγείας

Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να το «προστατεύσουμε». Η ίδια επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν τα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά θέλουμε πραγματικά να ζητήσουμε από όλους να εμβολιαστούν. Είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες. Η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά.

Χάσαμε νεαρό παιδί τώρα στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους και είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η ίδια τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αποτρέψει τη νόσο σε όλους, αλλά  η πιθανότητα να νοσήσει κανείς σοβαρά είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, είναι πολύ λιγότερη η ταλαιπωρία. «Άρα αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δώσουμε», υπογράμμισε.

Ζαούτης: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της κουλτούρας του εμβολιασμού

Απ΄ την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του αποτελεί η διαχείριση και η υποστήριξη της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με βασικό στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας του εμβολιασμού.

«Προτεραιότητα του ΕΟΔΥ τον επόμενο καιρό θα είναι η διαχείριση και υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας στην περίοδο της πανδημίας. Μέσα σε αυτό, θα εστιάσουμε στην ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού. Όπως ακούσατε και από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, είναι το βασικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον κορονοϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και η μικροβιακή αντοχή, ενώ  η ψηφιοποίηση του ΕΟΔΥ,  η έμφαση στην πρόληψη, η συνεργασία και ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής του ΕΟΔΥ.

Πηγή: insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.