Πλατινί: Δωροδοκήθηκε για να μην διεκδικήσει την προεδρία της FIFA το 2011

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει, πλέον, ο πρόεδρος της UEFA και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της FIFA, Μισέλ Πλατινί.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας έχει επιβάλει στον Γάλλο αξιωματούχο αποκλεισμό 90 ημερών από κάθε ενασχόληση με τα κοινά του ποδοσφαίρου, με τον Πλατινί να κατηγορείται ότι εισέπραξε παράτυπα 1.8 εκατ. ευρώ το 2011, από τα ταμεία της FIFA.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτά τα χρήματα ήταν μέρος της πληρωμής του για μια «πλήρους απασχόλησης δουλειά» που είχε στη FIFA, με τους Ελβετούς εισαγγελείς όμως να τη χαρακτηρίζουν ως “αθέμιτη πληρωμή” την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσαν την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.
Όπως αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας “Guardian”, έως τώρα δεν έχει εμφανιστεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή επίσημο έγγραφο μέσω του οποίου να τεκμηριώνονται οι ισχυρισμοί του Πλατινί και να αποδεικνύεται οφειλή από τη FIFA ή προσωπικά από τον Μπλάτερ προς αυτόν.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας Μπλάτερ και Πλατινί ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα, που μπήκαν σε λογαριασμό του Γάλλου το 2011, ήταν για μια παλαιά οφειλή της FIFA από την περίοδο που ο Πλατινί ήταν σύμβουλος του Μπλάτερ στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία, κατά την περίοδο 1998-2002.
Χωρίς συμβόλαιο και καμία απόδειξη που να αποδεικνύει τη νομιμότητα της συναλλαγής, όμως, το επιχείρημά τους καθίσταται έωλο. Οι δικαστικές αρχές όχι μόνο δεν έχουν πειστεί, μα απεναντίας θεωρούν ότι ο Πλατινί ουσιαστικά “δωροδοκήθηκε” δύο μήνες πριν από τις εκλογές της FIFA, για να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 1ης Ιουνίου 2011.
Μια κίνηση, δηλαδή, η οποία ουσιαστικά άνοιξε διάπλατα το δρόμο της νίκης στον Ελβετό παράγοντα και τον κράτησε στον προεδρικό θώκο, καθώς ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής ήταν η μοναδική απειλή για την υποψηφιότητά του. Ο Πλατινί πάντως έχει δηλώσει ότι δεν κατηγορείται για ατασθαλίες, ενώ το ποσό που εισέπραξε το δήλωσε στις φορολογικές αρχές, σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.