Ποιοι θα χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων το 2017

Ποιοι θα χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων το 2017

Aπό την 1η Ιανουαρίου 2017 ενεργοποιείται η διάταξη με βάση την οποία χάνεται αυτόματα η ρύθμιση για φορολογουμένους οι οποίοι έχουν κάνει χρήση του δεκαπενθήμερου περιθωρίου εξόφλησης νέων οφειλών στη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους στην Εφορία.

Από την 1η Ιουλίου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν τη χάνουν, εφόσον εξοφλήσουν ή εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία πληρωμής κάθε νέα οφειλή τους προς την Εφορία.

Ενδεικτικά φορολογούμενος ο οποίος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οφείλει έως τις 31 Δεκεμβρίου την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ δεν θα χάσει τη ρύθμιση, ακόμα και αν πληρώσει τη δόση του φόρου ακινήτων εκπρόθεσμα (με την προβλεπόμενη προσαύξηση) στις 14 Ιανουαρίου.

Με τις νέες διατάξεις, οι οποίες ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, για να μη χάσει τη ρύθμιση, θα πρέπει στη διάρκεια του προηγουμένου εξαμήνου (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο) να μην έχει κάνει χρήση του περιθωρίου των 15 ημερών.

Αν για παράδειγμα καθυστέρησε σε σχέση με την προθεσμία να καταβάλει τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατά 15 ημέρες, νέα καθυστέρηση κατά 15 ημέρες θα οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης. Πιο απλά η ευελιξία της καθυστέρησης κατά 15 ημέρες στην εξόφληση ή τη ρύθμιση νέων οφειλών θα παρέχεται πλέον μία φορά το εξάμηνο.

Στην περίπτωση που οφειλέτες εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τα όποια νέα χρέη η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν χάνεται, όμως οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες εφορίες προσκομίζοντας ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. δεν επιτρέπεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.