Ποιοι συνταξιούχοι θα έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις από το 2019

Ποιοι συνταξιούχοι θα έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις από το 2019

Νέες απώλειες έως 330 ευρώ για 1,1 εκατ. συνταξιούχους φέρνει από το 2019 η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Πρόκειται για απώλειες που θα προέλθουν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες μειώσεις και χαράτσια που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το βάρος των νέων μειώσεων θα μοιραστεί εκτός από τις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%. Δηλαδή έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολόγητου εκτιμάται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν
έως 1,5 σύνταξη.

Όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, το ταβάνι προστασίας ορίζεται σε 18% προκειμένου να μην μπουν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης οι υψηλές συντάξεις που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως και 39%. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%.Οι μεγαλύτερες απώλειες θα προκύψουν για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ενστόλους, γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθώς και τους παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ).

Η νέα περικοπή, αφορά περισσό τερες από 900.000 κύριες συντάξεις που είχαν απονεμηθεί πριν τον Μάιο του 2016 και είναι υψηλότερες από τις συντάξεις με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις όπως αυτές προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Όσον αφορά στις επικουρικές εκτιμάται ότι το μαχαίρι θα θίξει 200.000 συνταξιούχους.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος του Δημοσίου που λαμβάνει συνολικά 1.050 ευρώ (900 κύρια σύνταξη και 150 επικουρική) μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων εμφανίζει προσωπική διαφορά 180 ευρώ στην κύρια και 28,61 στην επικουρική. Σύνολο 208,61. Με την εφαρμογή του πλαφόν προστασίας 18% θα χάσει 162 ευρώ από την κύρια και 27 από την επικουρική. Σύνολο 182 ευρώ. Επομένως, η συνολική απώλεια ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του.

Συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική (σύνολο 1.600) θα χάσει 252 ευρώ από την κύρια και έως 36 από την επικουρική. Επομένως, η συνολική απώλεια (288 ευρώ) ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του.

Με άλλα λόγια το μέτρο που θα ισχύσει από το 2019 έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σταδιακά στον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.

Τέλος, να αναφερθεί πως στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των αναπηρικών συντάξεων, των συντάξεων χηρείας και των χαμηλοσυνταξιουχων. Αυτό σημαίνει ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.