Πετροπόλεμος στην ασφυκτικά γεμάτη Ειδομένη

Επεισόδια και οργανωμένες διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στα σημεία όπου παραμένουν. Χθες το μεσημέρι στην Ειδομένη ξέσπασε καβγάς ανάμεσα σε πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων που κατέληξε σε πετροπόλεμο, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία ρίχνοντας χημικά. Συγκεκριμένα, Αφγανοί και Πακιστανοί συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πρόσφυγας που μετέβη στο Πολύκαστρο για ράμματα. Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των Αρχών να διαλυθεί ο καταυλισμός στα σύνορα, διά της πειθούς, έχει πενιχρά αποτελέσματα. Χθες αναχώρησαν δύο λεωφορεία μεταφέροντας μερικές δεκάδες ανθρώπους σε κοντινά κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο πάνω από 10.000 εκτιμάται ότι παραμένουν στην Ειδομένη, οι 2.500 εξ αυτών στις ράγες του τρένου, εμποδίζοντας τη διέλευση για πολλές εβδομάδες.

Στο Ελληνικό όπου βρίσκονται περίπου 3.500 άτομα, κυρίως Αφγανοί, εκατοντάδες άτομα από χθες το πρωί αρνούνται τη λήψη φαγητού, διαμαρτυρόμενοι για την ποιότητα των γευμάτων.

Ταυτόχρονα, στον καταυλισμό του παλαιού αεροδρομίου, έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά δυσεντερίας ειδικά σε μικρά παιδιά. Στα συμπεράσματα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δημοσιοποιείται σήμερα, αναφέρεται επισταμένως ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του μεγάλου αριθμού (54.347 σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη καταμέτρηση) προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα.

«Χρειάζονται περισσότερες προσφορές θέσεων για μετεγκατάσταση και περισσότερο γρήγορες διαδικασίες» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Tomas Bocek, απεσταλμένος της Γενικής Γραμματείας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό της Ε.Ε. που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ το χρονικό διάστημα 7-11 Μαρτίου.

Προσέθεσε ότι οι ελληνικές αρχές χρειάζονται τεχνική και πρακτική βοήθεια τόσο για τη φιλοξενία των προσφύγων και την ικανοποίηση των αναγκών τους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο και για την αποδοτικότερη λειτουργία υπηρεσιών όπως η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στο Ελληνικό, η βασική αιτία των εντάσεων που δημιουργούνται είναι η διαφορετική αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στους Σύρους σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες, σύμφωνα με τον Nadir Noori που είναι υπεύθυνος στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο baseball όπου φιλοξενούνται 1.000 περίπου άτομα. «Οι Αφγανοί που βρίσκονται εδώ αναρωτιούνται γιατί να μην μπορούν και αυτοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Οπως λένε, αν δεν πάρουν άσυλο, θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν και θα πεθάνουν και κανένας δεν θα φέρει ευθύνη γιατί η Ε.Ε. δεν τους θεωρεί πρόσφυγες».

Οσον αφορά την απεργία πείνας, ο Nadir Noori υποβαθμίζει το γεγονός, δηλώνοντας ότι πολλές φορές απλώς προσφέρονται φαγητά που οι Αφγανοί δεν γνωρίζουν και άρα δεν τρώνε. Οσον αφορά το νερό και τα περιστατικά δυσεντερίας εξηγεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δίνεται εμφιαλωμένο νερό σε τόσους ανθρώπους. «Ολοι πίνουμε το νερό της βρύσης. Ομως χρειάζεται περισσότερη προσοχή και καθαριότητα ειδικά για τα μικρά παιδιά» τονίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) από τις αρχές του 2016 έως και τις 8 Μαΐου στην Ελλάδα έφτασαν μέσω θαλάσσης 155.399 πρόσφυγες και μετανάστες (συνολικά στην Ευρώπη έφτασαν 187.631), ενώ την ίδια περίοδο έχασαν τη ζωή τους 1.357 άτομα στην «προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη από τις διαδρομές της Μεσογείου».

Πηγή: kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.