Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα

Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα

Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, σε ηλικία 83 ετών, μετά από πρόσφατη εγχείρηση στον εγκέφαλο σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

O πρώην δικτάτορας είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 60 ετών  για εγκλήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί   επι του καθεστώτος του από το 1983 -1989

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Παναμά και συνεργάτης της CIA ήταν  έγκλειστος στη φυλακή Ελ Ρενασέρ, κοντά  στη Διώρυγα του Παναμά, μετά την καταδίκη του για τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του.

Το 1989, μετά από μια αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους διέταξε μια στρατιωτική επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Νοριέγκα, ο οποίος είχε καταφύγει για ημέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα – την κατοικία του παπικού πρεσβευτή – στην πόλη του Παναμά. Έτσι, τερματίστηκε η εγκληματική δραστηριότητά του, στη διάρκεια της οποίας είχε συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών, όπως, ο Πάμπλο Εσκομπάρ

Ο Νοριέγκα πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στη φυλακή στις ΗΠΑ, όπου είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, και άλλα δύο χρόνια στη φυλακή στη Γαλλία, όπου είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα χρήματος. Εκδόθηκε στον Παναμά από τις γαλλικές αρχές το 2011.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ -Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.