Πέθανε ο επικεφαλής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν – Νεκρός μετά από επιδρομή Αμερικάνικου drone

Ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως έχει χάσει τη ζωή του ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ από επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.

«Χθες βράδυ Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την Aφγανική κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να έχει σκοτωθεί. Μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες θα τις ανακοινώσουμε στον λαό μας», τόνισε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Αμερικανικές πηγές από την Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν χθες πως μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση κατά του Μανσούρ και μάλλον τον σκότωσαν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με τα Αφγανιστάν. Την επίθεση είχε εγκρίνει και διατάξει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ επιβεβαίωσε την επιχείρηση με στόχο τον Μανσούρ, αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες πληροφορίες για την τύχη του. «Ακόμη αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επιδρομής και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες όποτε αυτό είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

O Μουλά Αμντούλ Ραούφ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε στο Associated Press το θάνατο του Μανσούρ.

Με το θάνατο του Μανσούρ ενδέχεται να ξεκινήσει μάχη για τη διαδοχή του και να διευρυνθούν οι διαφορές στις τάξεις των Ταλιμπάν, που ξεκίνησαν μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιδρυτή τους Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Η προσοχή έχει αυτομάτως στραφεί στον υπαρχηγό του Μανσούρ, τον Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του διαβόητου δικτύου που ευθύνεται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Κέρι: Διαρκής επικείμενη απειλή ο Μανσούρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι τόνισε σήμερα πως ο αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν Άχταρ Μανσούρ αποτελούσε μία «διαρκή επικείμενη απειλή» κατά του αμερικανικού προσωπικού στη χώρα και τους ίδιους τους Αφγανούς, όπως και μία απειλή για την ειρήνη.

«Χθες, οι ΗΠΑ εξετέλεσαν μία αεροπορική επιδρομή ακρίβειας που είχε στόχο τον αρχηγό των Ταλιμπάν Μουλά Μανσούρ και μάλλον τον έχουν σκοτώσει στην επιδρομή αυτή στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Μιάνμαρ.

«Αυτή η πράξη στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Κόσμο πως εμείς θα συνεχίζουμε να παραστεκόμαστε στους Αφγανούς συμμάχους μας καθόσον αυτοί εργάζονται για να οικοδομήσουν ένα πιο σταθερό, ενωμένο, ασφαλές και ακμάζων Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Κέρι δήλωσε πως ενημερώθηκαν για την επιδρομή κι οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

«Ειρήνη είναι αυτό που θέλουμε. Ο Μανσούρ ήταν μία απειλή σ’ αυτήν την προσπάθεια και στον αγώνα για να θέσουμε ένα τέλος στην βία και στις κακοπάθειες που έχει υπομείνει ο Αφγανικός λαός τόσα χρόνια τώρα. Επίσης ήταν σαφώς αντίθετος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη διαδικασία συμφιλίωσης», επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.