Η Google τιμά τα 388 χρόνια από την γέννηση του Γάλλου παραμυθά Σαρλ Περώ

Με ένα πανέμορφο σκιτσάκι Doodle, φόρο τιμής στην 388η επέτειο γέννησης του Γάλλου παραμυθά Σαρλ Περώ, στολίζει σήμερα την homepage της η διάσημη μηχανή αναζήτησης Google.   Ο Σαρλ Περώ, εμπνευστής της εισαγωγικής φράσης κάθε παραμυθιού “μια φορά κι έναν καιρό”, που ακόυγεται ακόμα και σήμερα, έμεινε στην ιστορία για τη θρυλική συλλογή παραμυθιών για παιδιά (η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά.) τα οποία έγραψε για να διασκεδάζει τα δικά του παιδιά.

Όμως μια γρήγορη ματιά στην σελίδα του στη Wikipedia, μας αποκαλύπτει μερικές ακόμα σημαντικές πτυχές της λογοτεχνικής καριέρας του:

perrrrotΟ Σαρλ Περώ (Charles Perrault) γεννήθηκε στο Παρίσι, 12 Ιανουαρίου 1628 και απεβίωσε στις 16 Μαΐου 1703. Ήταν Γάλλος λαογράφος και συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ (Claude Perrault, 1613 – 1688), αρχιτέκτονα του Λούβρου.

Ο Σαρλ Περώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Το 1671 ο Περώ εκλέχτηκε στη Γαλλική Ακαδημία, όπου διάβασε το 1687 το ποίημά του «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» (Le siècle de Louis le Grand, 1687), με αφορμή του οποίου η Γαλλική Ακαδημία διχάστηκε και ξέσπασε η αποκαλούμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων».
Στη διαμάχη αυτή, ο Περώ έλαβε μέρος με τους «Παραλληλισμούς των Παλαιών και των Νέων» (Paralleles des Anciens et des Modernes, 1688 – 1698, 4 τόμοι), υποστηρίζοντας την υπεροχή και τοποθετώντας σε υψηλότερη θέση τους συγχρόνους του συγγραφείς, όπως τον Μολιέρο και τον Φρανσουά ντε Παλέρμπ, από τους αρχαίους κλασικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Βασικός του αντίπαλος σ’ αυτή τη διαμάχη ήταν ο Νικολά Μπουαλώ – Ντεπρεώ (Nicolas Boileau – Despreaux, 1636 – 1711).

Leave a Reply

Your email address will not be published.