Παζάρι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Παζάρι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της μεσημεριανής συνάντησης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει με ξεκάθαρο τρόπο το πώς θα χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα αποτελέσει από το 2017 τη ναυαρχίδα της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά και όχι από την αρχή του 2017.

Συγκεκριμένα στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το ΚΕΑ θα εφαρμοστεί το 2017 σε όλη τη χώρα και θα ενσωματώσει και τα προγράμματα που «τρέχουν» ακόμα και αφορούν την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότησης σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος).

Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 760 εκατ. ευρώ, λιγότερες κατά 140 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική δέσμευση και θα αφορούν 250.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα έχουν προϋπολογιστεί 571 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η πηγή προέλευσής τους. Μάλιστα, γίνεται αναφορά για σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, μετά και τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ένα επιπλέον ποσό αναμένεται να προστεθεί στα 571 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια που σήμερα διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). Σύμφωνα με τους αρμόδιους από το υπουργείο Εργασίας το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει να μειωθεί το αφορολόγητο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το κεντρικό σενάριο, το οποίο συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, έναντι των 8.636 – 9.545 ευρώ που είναι σήμερα, ανάλογα με το πλήθος των τέκνων του φορολογούμενου.

Με τη φορολόγηση των εισοδημάτων που μέχρι σήμερα εξαιρούνται η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει πως θα μπορούσαν αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και έτσι να προσεγγιστεί ο στόχος συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης .

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.