Παχύ έντερο: 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Παχύ έντερο: 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Αποφύγετε τις επιθετικές δίαιτες που υπόσχονται τον καθαρισμό του παχέος εντέρου σας. Για να διατηρήσετε το παχύ σας έντερο υγιές αρκεί να ακολουθήσετε μια υγιεινή δίαιτα, χαμηλή σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

 

Το παχύ έντερο αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του εντερικού μας συστήματος. Οι κύριες λειτουργίες του είναι να αντλεί νερό, να αποθηκεύει τις ακαθαρσίες, να διατηρεί την ισορροπία της υγρασίας του σώματος και να απορροφά ορισμένες σημαντικές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Κ. Εντούτοις, η φροντίδα του παχέος εντέρου σας παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική σας υγεία. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το παχύ έντερο.

1. Να είστε προσεκτικοί σε περίπτωση ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή πάθηση, ειδικά για τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από διάρροιες, κοιλιακό φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό μόλις παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια.

2. Η διάρροια οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του παχέος εντέρου

Όταν το παχύ μας έντερο δεν λειτουργεί σωστά προσπαθεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και υγρά που εισέρχονται στο σώμα μας και τότε υποφέρουμε από διάρροιες. Προκειμένου να κάνετε τα τοιχώματα του παχέος εντέρου να λειτουργήσουν καλύτερα σας προτείνουμε να τρώτε ρύζι, πουρέ μήλου, μπανάνες και τοστ.

3. Δυσκοιλιότητα

duskoiliotita

Η δυσκοιλιότητα οφείλεται επίσης στο παχύ έντερο. Γενικά, αυτό συνήθως οφείλεται στη χαμηλή δραστηριότητα του εντέρου για αρκετές ημέρες, αλλά όχι πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες και να πίνετε άφθονο νερό αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.

4. Να προσέχετε τις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι μια από τις παθήσεις από τις οποίες μπορεί να υποφέρει το παχύ μας έντερο. Είναι μια φλεγμονή των φλεβών και των αρτηριών του ορθού ή ορισμένων περιοχών που βρίσκονται κοντά στο ορθό. Αν και μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αμήχανα, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί τους. Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες.

5. Να είστε προσεκτικοί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες σε πολλές χώρες. Όπως και κάθε άλλη μορφή καρκίνου, έτσι και αυτή χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κακοήθων κυττάρων. Καθώς το παχύ έντερο αποτελεί ένα σημείο όπου αποθηκεύονται ακαθαρσίες και διάφορα είδη βακτηρίων, είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί καρκίνος. Ωστόσο, αυτή η μορφή καρκίνου μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα. Πριν από οποιοδήποτε σύμπτωμα, το πρώτο πράγμα που θα εξετάσει ο γιατρός σας είναι αν παρουσιάζετε λανθάνουσα αιμορραγία στα κόπρανα. Μια απλή και ανώδυνη εξέταση που θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε αυτή τη μοχθηρή ασθένεια που μας προκαλεί όλη αυτή τη δυσφορία.

6. Μην ξεγελαστείτε

amugdala-milo-vromi

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας να ακολουθούμε θεραπείες ή διαδικασίες καθαρισμού του παχέος εντέρου. Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτές. Αυτές οι θεραπείες, συχνά δεν έχουν αποτέλεσμα ενώ παράλληλα είναι πολύ επιθετικές στα όργανα του σώματός σας. Το καλύτερο από όλα είναι να καθαρίζουμε το παχύ μας έντερο φυσικά καταναλώνοντας τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

7. Πως μοιάζει το παχύ έντερο;

Το παχύ έντερο έχει 1,5 μέτρο μήκος και 6,5 εκατοστά διάμετρο. Εκτείνεται από το μεσαίο τμήμα της κοιλιάς μας και φτάνει μέχρι το ορθό. Τα χαρακτηριστικά του καθώς και οι λειτουργίες που εκτελεί μπορεί να ποικίλουν ανά είδος, αλλά στα περισσότερα σπονδυλωτά είναι πάνω κάτω ίδιες.

8. Να καταναλώνετε υγιεινές τροφές

Για να είστε γενικότερα υγιής και να διατηρείτε το παχύ σας έντερο σε εξαιρετική κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε ότι το παχύ μας έντερο εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή: meygeia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.