ΠΑΣΟΚ Καστοριάς: Αγωνία για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης

ΠΑΣΟΚ Καστοριάς: Αγωνία για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης

Κείμενο Παρέμβασης Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καστοριάς για τα τεκταινόμενα στη Δημοκρατική Παράταξη

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καστοριάς επιθυμούμε με την παρέμβασή μας αυτή να εκφράσουμε την αγωνία μας για το μέλλον του προοδευτικού χώρου και συνολικά της Δημοκρατικής Παράταξης. Είμαστε όλοι άνθρωποι που στηρίξαμε το ΠΑΣΟΚ, τόσο διαχρονικά, όσο και την τελευταία πενταετία της κόλασης, την ώρα που στελέχη εξόχως ευνοημένα κατά την εποχή των παχέων αγελάδων το εγκατέλειπαν μαγεμένα από τις παραπλανητικές σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική διαδρομή του κόμματός μας που άλλαξε την εικόνα της χώρας, έδωσε φωνή στους μη προνομιούχους, οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος και την ισοπολιτεία και εκσυγχρόνισε τη χώρα οδηγώντας την στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και στη ζώνη του ευρώ.

Είμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι που ο χώρος μας δεν δίστασε την κρίσιμη ώρα για την πατρίδα να αυτοθυσιαστεί ουσιαστικά αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει να βάζεις την πατρίδα πάνω από το κόμμα, την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν ψεύτικους αντιμνημονιακούς παραδείσους.

Την ίδια ώρα όμως έχουμε και πλήρη επίγνωση των σφαλμάτων στα οποία και ο δικός μας χώρος συνέβαλλε στο διάβα της μεταπολίτευσης. Μιας μεταπολίτευσης που αποτέλεσε μεν την ομαλότερη οικονομικά και θεσμικά περίοδο που γνώρισε η μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά δεν κατόρθωσε να μεταρρυθμίσει σε βάθος τη χώρα στο επίπεδο της δομής του κράτους και της οικονομίας , καθώς και στο πεδίο των συλλογικών νοοτροπιών.

Πιστεύουμε βαθιά ότι κλείνει πια ένας ιστορικός κύκλος. Η πατρίδα δεν έχει μέλλον όσο συνεχίζει να πορεύεται με ένα στείρο δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ και μια άγονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε μια καταστροφικά ιδεοληπτική κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς και μια συντηρητική δεξιά που δεν έχει τα πνευματικά και πολιτικά αποθέματα για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ο χώρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου οφείλει να αποτελέσει εκ νέου έναν αυτόνομο πόλο εξουσίας που θα καταθέσει μια συνολική κυβερνητική πλατφόρμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα του 2030. Που θα πάρει οριστικά διαζύγιο από τις πρακτικές του λαϊκισμού, του πελατειακού παρασιτισμού και της δημαγωγικής ψευδολογίας και μέσα από μια τολμηρή στελεχιακή ανανέωση με κριτήριο την αξία των πολιτικών θέσεων και στάσεων ζωής θα απευθυνθεί εκ νέου αξιόπιστα και δημιουργικά στη χειμαζόμενη και παραζαλισμένη ελληνική κοινωνία εκφράζοντας τους πραγματικά μη προνομιούχους της σύγχρονης εποχής. Ο πολιτικός μας χώρος δεν είναι πλασμένος για να είναι ολιγαρκής. Δεν χωρά μέσα στο 6-7% ενός μικρού κόμματος κι ούτε μπορεί απλώς να φιλοδοξεί να εισέρχεται στη βουλή και να υπάρχει εθιμοτυπικά στηριζόμενος απλώς από μια μερίδα συναισθηματικά δεμένων ψηφοφόρων. Είναι πλασμένος για να κυβερνά τη χώρα και να αλλάζει τη μοίρα της, όπως έκανε πάντα μέχρι τώρα.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους πιστεύουμε ότι έχει έρθει πια η στιγμή για τολμηρές αποφάσεις και βαθιές τομές. Είναι τώρα η στιγμή για το ξεπέρασμα των κομματικών αγκυλώσεων και των ρηχών συναισθηματισμών ενός ρομαντικού κομματικού πατριωτισμού που δεν υπακούει πια στα δεδομένα του σήμερα και κυρίως του αύριο. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα ιδρυτικό συνέδριο που θα οικοδομήσει τη νέα Δημοκρατική Παράταξη και θα οδηγήσει σε ένα νέο και αναγεννημένο ενιαίο πολιτικό φορέα που θα εκφράσει αξιόπιστα το σύνολο των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το σύνολο της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Ένα ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο θα κληθούν να μετάσχουν οι πάντες: κόμματα, κινήσεις, αυτόνομες προσωπικότητες και think tanks του χώρου που θα συνδιαμορφώσουν σε υγιή θεμέλια τη νέα Δημοκρατική Παράταξη μακριά από λογικές μηχανισμών και στείρας κομματικής κοπτοραπτικής, που θα φέρουν στο προσκήνιο τις δημιουργικές δυνάμεις της παράταξης, της νέας γενιάς και της πραγματικής οικονομίας. Με ανοιχτά χαρτιά, με καθαρούς κανόνες και πλαίσιο που θα οδηγήσουν αμέσως μετά στην εκλογή της νέας ηγεσίας της παράταξης μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες βάσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να μας αγκαλιάσει ξανά η επιφυλακτική κοινωνία, οι χιλιάδες άνθρωποι που διαψεύστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται πολιτικά κι επιλέγουν την αποχή, οι άνθρωποι που αγωνιούν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας κι επιθυμούν μια σύγχρονη, παραγωγική Ελλάδα, ισότιμο μέλος και όχι παρία της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σε διαφορετική περίπτωση φοβόμαστε ότι η μοίρα του χώρου είναι η πολιτική περιθωριοποίηση και η οριστική παράδοση της χώρας στις δυνάμεις του τέλματος και της παρακμής. Κι έχουμε ήδη αργήσει. Οι καιροί ου μενετοί. Με θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καστοριάς.

Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή

Ο Γραμματέας

Κοσμάς Βαρσάμης

Leave a Reply

Your email address will not be published.