Χθές η παρουσίαση του βιβλίου “Κατάσταση Φούγκας” (φωτογραφίες)

Σε έναν κατάμεστο χώρο πραγματοποιήθηκε χθές μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου. Ο λόγος για το βιβλίο της Νίνας Ράπη “Κατάσταση Φούγκας”. Η παρουσίαση έγινε στον εκπληκτικό χώρο του αρχοντικού Βέργου, η συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα και τα μέλη του συλλόγου Σπασμένο Ρόδι μάγεψαν με τις ερμηνείες του διαβάζοντας αποσπάσματα του βιβλίου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δώδεκα μικρές ιστορίες συνθέτουν την Κατάσταση φούγκας της Νίνας Ράπη.

Από την Πλατεία Κοτζιά στο Μπρίξτον, από την Πλατεία Εξαρχείων σε ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, κι από το Λονδίνο σε μια μικρή συνοριακή πόλη. Οι τόποι διαφορετικοί, οι άνθρωποι, αν και διαφορετικοί, ίδιοι. Με επιθυμίες, όνειρα, διαψεύσεις, απογοητεύσεις. Άλλες ιστορίες είναι φανταστικές. Άλλες ξεκινούν από πραγματικά γεγονότα παρμένα από τις σελίδες των εφημερίδων. Κοινός παρανομαστής η ελευθερία, η απελευθέρωση από μια κατάσταση.

Κατάσταση φούγκας. Μια πολυφωνική σύνθεση. Μια μουσική φράση που εμφανίζεται, από τη μια φωνή στην άλλη, χωρίς ουσιαστικές αλλοιώσεις στη μελωδική της δομή. Οι ήρωες της Νίνας Ράπη είναι αλλιώτικοι, ιδιαίτεροι και ταυτόχρονα εξαιρετικά οικείοι. Όλοι βρίσκονται στο περίπου, ανάμεσα στη ζωή και την επιβίωση. Ζουν και δεν ζουν. Κατάσταση φούγκας. Παραμένουν διχασμένοι ανάμεσα σε αντιφατικές έννοιες: επιθυμίες και ηθική, ελευθερία και καταπίεση, επανάσταση και υποταγή, όνειρο και πραγματικότητα. Τολμούν την αυτογνωσία, την αμφισβήτηση, την αναζήτηση, τη φυγή από τα συνηθισμένα. Κατάσταση φούγκας. Όλοι αναζητούν την ελευθερία, τη λύτρωση. Και κάποιοι βιώνουν την απογοήτευση. Και πάλι από την αρχή.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Νίνα Ράπη γεννήθηκε στο Άργος Ορεστικό, έζησε πολλά χρόνια στο Λονδίνο και πρόσφατα επέστρεψε και ζει στην Αθήνα. Γράφει θεατρικά, διηγήματα και δοκίμια. Ορισμένα θεατρικά της έχουν βραβευτεί ή διακριθεί και όλα έχουν παρουσιαστεί σε χώρους όπως: Southbank Centre, Soho theatre, Lyric studio, Tristan Bates, ICA, Riverside studios, Gielgud theatre (Λονδίνο), Εθνικό θέατρο (Αναλόγιο), Ινδία (πρώτο βραβείο BITS Festival), Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία.
Έχει γράψει επίσης το κείμενο για την παράσταση ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ που παρουσίασε ο σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι» και ο Δήμος Καστοριάς στη Σπηλιά του Δράκου (2012).
Μελέτες για τα έργα της και δικά της δοκίμια εκδόθηκαν από Cambridge University Press, Routledge, Mimesis Edizioni, Cambridge Scholars Press, Harwood Academic Press κ.α. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Γκρίνουιτς για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης Ιδρύτρια και Αρχισυντάκρια του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού Brand Literary Magazine. Το 2014 κυκλοφόρησε η τελευταία της συλλογή διηγημάτων Κατάσταση Φούγκας (Κέδρος). Επίσης το 2014 ανέβηκαν οι Άγριες Νότες στο θέατρο Αγγέλων Βήμα και το λιμπρέτο της Raven στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. www.nina-rapi.com

 

νινα ραπη3

νινα ραπη2

νινα ραπη1

νινα ραπη 8

νινα ραπη 5

νινα ράπη 4

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.