Παρίσι: Σε δημοπρασία ένας Χάρτης του Ιούλιου Βερν

Παρίσι: Σε δημοπρασία ένας Χάρτης του Ιούλιου Βερν

Σε δημοπρασία θα πωληθεί σήμερα, στο Παρίσι, ο χάρτης της «Μυστηριώδους Νήσου», που έγινε συνώνυμη της περιπέτειας για πολλές γενιές αναγνωστών. Ο χάρτης -σχεδιασμένος από το χέρι του Ιουλίου Βερν, με σημειώσεις από κόκκινο και μαύρο μελάνι- δημιουργήθηκε το 1874 για να περιληφθεί στο μυθιστόρημα που πολλοί θεωρούν ότι είναι το καλύτερο του Βερν (1828-1905).

Το «Νησί Λίνκολντ», το τελευταίο λιμάνι του Ναυτίλου και καταφύγιο του πλοιάρχου Νέμο, περιλαμβάνεται στα παραμύθια που έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους να ονειρευτούν.

Το σχήμα του χάρτη θυμίζει ελέφαντα και οι διαστάσεις του είναι 21×31 εκατοστά. Οι τοποθεσίες είναι γραμμένες στα αγγλικά. Ο χάρτης συνοδεύεται από μια πλάκα με σημειώσεις, που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Βερν.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία είναι αφιερωμένη στο μαγικό κόσμο του Γάλλου συγγραφέα. Τα 166 αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν ανήκαν στον Ερίκ Βαϊσενμπέργκ, έναν από τους σημαντικότερους συλλέκτες ειδών που σχετίζονταν με τον Βερν.

Μεταξύ αυτών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν φωτογραφίες, επιστολές, γκραβούρες, αφίσες, πρώτες εκδόσεις των έργων του. Ακόμα, υπάρχει μια φωτογραφία του Ιουλίου Βερν από το 1856, όταν ο συγγραφέας ήταν 28 ετών, καθώς και η πρώτη εικονογραφημένη έκδοση του μυθιστορήματος «Πέντε εβδομάδες με αερόστατο».

Ο οίκος δημοπρασιών Drouot εκτιμά ότι η τιμή του χάρτη θα κυμανθεί μεταξύ 100.000-150.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.