Επεισόδια στο Παρίσι στη σύσκεψη για το κλίμα (βίντεο)

Επεισόδια στο Παρίσι στη σύσκεψη για το κλίμα (βίντεο)

Γάλλοι αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έριξαν σήμερα δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα ακτιβιστές για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.

Περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Η αστυνομία έριξε χημικά εναντίον ορισμένων διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους. Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.

Οι αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα φτάνουν στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, παρέδωσε συμβολικά ένα κλειδί στην επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για το Κλίμα, Κριστιάνα Φιγκουέρες.

Έτσι το συνεδριακό κέντρο έγινε επισήμως έδαφος των Ηνωμένων Εθνών.

Κι ενώ παγκοσμίως το Σαββατοκύριακο γίνονται κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για το κλίμα, στη Γαλλία οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις.

Έθεσαν μάλιστα σε κατ’ οίκον περιορισμό 24 ακτιβιστές.

Πάντως τα μέλη της ομάδας Alternatiba προγραμμάτισαν κινητοποίηση στην Place de la Republic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.