Παραιτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ – Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές

Παραιτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ – Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές

Όπισθεν ολοταχώς από την ηγεσία του υπ. Παιδείας – Επέβαλε την παραίτηση της θητείας των Συμβουλίων Διοίκησης προκειμένου να προχωρήσει στην απαξίωση δια της «καταψύξεως»

Σε πλήρη απαξίωση οδηγούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν η τροπολογία με την οποία ανοίγει η «πόρτα» επιστροφής των «αιώνιων» φοιτητών στα Πανεπιστήμια, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων από τους προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Μακεδονίας.

Όπως εξηγούν στις επιστολές με τις οποίες υποβάλουν την παραίτησή τους, οι αποφάσεις ελήφθησαν μετα την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου να επεκτείνει με το «έτσι θέλω» τη θητεία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον του θεσμού.

Αυτό που καταγγέλλουν, δηλαδή, τα παραιτηθέντα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχωρά στην απαξίωση του θεσμού δια της μεθόδου της «καταψύξεως». Κι αυτό γιατί αντί να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων συμβουλίων – καθώς η θητεία των σημερινών Συμβουλίων έληξε στις 31 Αυγούστου – το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την παράταση της θητείας των ήδη υπαρχόντων.

«Είχαμε εξ’ αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστήμιων. Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε συνεπεις με τις θέσεις που είχαμε εκφράσει. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπο απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδιως αυτών που αφορούσαν στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμο , οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρουν χαρακτηριστικά στις επιστολές παραίτησής τους: Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμέιναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας, όμως δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.