Παππάς: Πρώτα η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και μετά το χρέος

«Aυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση» είπε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο news247.

«Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή έτσι έχουμε συμφωνήσει. Ας μείνουμε λοιπόν στα συμφωνηθέντα και όπως έχω πει και σε άλλη περίπτωση, εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία ή παράμετροι της συμφωνίας, θα πρέπει να πείσει και το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα κληθούν την καινούρια συμφωνία να την επικυρώσουν» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι το ρόλο του ΔΝΤ μπορεί να τον διαδραματίσει ο ESM και τόνισε ότι το Ταμείο είναι στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν οι ευρωπαϊκές χώρες. «Το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλες χώρες, όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε την άποψη ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της βάθος και το θεσμικό της εκτόπισμα, ούτως ώστε να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το δικό της τρόπο. Άλλες χώρες επέμειναν. Χάριν της συμφωνίας, εμείς αυτό το αποδεχθήκαμε. Η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται. Έχουμε οικονομικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που περίμεναν όλοι όταν κλείσαμε τη συμφωνία. Το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν αυτές οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία το καλύπτουν ή όχι. Πέραν τούτου…» είπε ο υπορυγός.

«Ναι, νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες (για ευρωπαϊκή λύση και για να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ ο ESM). Αντιλαμβάνονται σε πολλά επίπεδα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι πρέπει να αναζητηθεί γρήγορα ο τρόπος με τον οποίον θα προχωρήσουμε ως ενότητα λαών και κρατών στην εμβάθυνση που θα μας επιτρέψει τέτοιου τύπου κρίσεις να τις αντιμετωπίζουμε χωρίς να χρειαζόμαστε εξωτερικούς συμβούλους, εξωτερικές συμβουλές και συμβολές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.