Οι συγκλονιστικές στιγμές που «σφράγισαν» το οδοιπορικό του Πάπα στη Λέσβο (Photos-Video)

Οι παιδικές ζωγραφιές, το γράμμα για τους συγγενείς στην Ιταλία, η ευλογία και τα κλάματα των προσφύγων είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που σφράγισαν την ιστορικη επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Συγκινημένοι πρόσφυγες χαιρέτησαν και φίλησαν το χέρι των ανώτατων ηγετών των τριών εκκλησιών σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα που απηύθυνε παγκόσμιο μήνυμα.

Οι προκαθήμενοι των τριών εκκλησιών δεν σταμάτησαν στιγμή να μιλούν με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, μετανάστες και πρόσφυγες που θέλησαν να μοιραστούν μαζί τους τις ιστορίες της ζωής τους και τους γέμισαν με δώρα (παιδικές ζωγραφιές και άλλα προσωπικά αντικείμενα).

Κορυφαία στιγμή από την επίσκεψη στον καταυλισμό ήταν όταν ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήραν στην αγκαλιά ένα βρέφος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το ύψωσε σαν το ξαναβαφτίζει και ο Πάπας Φραγκίσκος το ασπάστηκε!

Συγκλονιστικές σκηνές διαδραματίστηκαν, όταν ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά στον Πάπα και με δάκρυα στα μάτια του είπε: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησε με…».

Η κορυφαία στιγμή στην επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε στηθεί στον καταυλισμό της Μόριας ήταν όταν ένας από τους πρόσφυγες με δάκρυα στα μάτια γονάτισε μπροστά στον Πάπα, τον ασπάστηκε και ζήτησε να τον ευλογήσει.

Το γράμμα για τους συγγενείς στη βόρεια Ιταλία

Τα βλέμματα όλων «έκλεψε» και το μικρό προσφυγόπουλο που έδωσε στον Πάπα ένα γράμμα για να το δώσει σε συγγενείς του που βρίσκονται στη βόρεια Ιταλία.

Η συνάντηση του Ποντίφικα και των άλλων ιεραρχών με τη γυναίκα που «έσπασε» τον αστυνομικό κλοιό για να του δείξει κλαίγοντας τον σταυρό που είχε στο λαιμό της αποτέλεσε άλλη μια συγκινητική σκηνή.

Η επίσκεψη του Ποντίφικα στο νησί διήρκεσε περίπου 5 ώρες. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Λέσβο «λιμάνι για πολλούς μετανάστες» και ευχαρίστησε τον Θεό που του έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφτεί το νησί.

Τσίπρας: Επίσκεψη μεγάλης σημασίας

Μιλώντας στο CNN ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λέσβο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί αναδεικνύει την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Δεύτερον γιατί πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα που -παρά τις δυσκολίες- έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Και τρίτον γιατί η ενέργεια του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του στο Βατικανό πρόσφυγες, είναι ένα μήνυμα προς όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη και ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανοικτή για όσους χρήζουν της προστασίας της.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.