Ανδρέας Παπαμιμίκος: Στη Ν.Δ. υπάρχουν ιερατεία, φέουδα και επετηρίδες

Ήταν ένα από τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επικρίθηκε με σφοδρότητα από αρκετούς παλαιούς βουλευτές και έγινε «σάκος του μποξ» πολλές φορές για μια σειρά κομματικούς παράγοντες. Ήταν ο εύκολος και κατά ορισμένους, πιο έμπειρους στο κομματικό σύστημα, ο πιο βολικός στόχος για πολλούς.

Δεν έχει μιλήσει ποτέ ανοικτά για όσα συνέβησαν τα δυόμιση χρόνια που είναι γραμματέας της Ν.Δ. μια θέση που του εμπιστεύτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το Βήμα συνάντησε τον Ανδρέα Παπαμιμίκο χθες το μεσημέρι, σε ένα διάλειμμα που έκανε από το δικηγορικό του γραφείο, όπου βρίσκεται αρκετές ώρες την ημέρα, εκτός από τις κομματικές του υποχρεώσεις.

Ο ίδιος μιλά ανοικτά πρώτη φορά, για ιερατεία, επετηρίδες και φέουδα που υπάρχουν στη Ν.Δ., αλλά και για παράγοντες που σκόπιμα εμποδίζουν την εξέλιξη του κόμματος.

Στη συνομιλία που είχε με το www.tovima.gr ο γραμματέας της Ν.Δ., εν μέσω των δυο γύρων της εσωκομματικής αναμέτρησης, αναφέρεται για πρώτη φορά τόσο καθαρά για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφήνει ανοικτό σε δεύτερο χρόνο να μιλήσει και με ονόματα.

 

Υποστηρίζει ότι υπάρχουν στελέχη, αν και δεν τα κατονόμασε – θα γίνει ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο- τα οποία είχαν μάθει να βολεύονται σε μια συρρικνωμένη αλλά ελεγχόμενη Παράταξη. Μιλάει για παλαιά νοοτροπία που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της Ν.Δ. και αναφέρεται σε πρόσωπα που κρύβονται από την πραγματικότητα.

Επικρίνει την απουσία της μισής περίπου Κ.Ο. του κόμματος από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος πριν δυο χρόνια να το φέρει η Ν.Δ. στη Βουλή.

Παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα την επομένη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Η συνομιλία με τον γραμματέα της Ν.Δ.

Ισχυρή αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αρχή της συνάντησης η συζήτηση πήγε αμέσως στο τι έγινε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και στην συμμετοχή των 404.000 ψηφοφόρων. Ο ίδιος επιμένει ότι αυτή η συμμετοχή επιβεβαίωσε, παρά τα όσα συνέβησαν, ότι η Ν.Δ. παραμένει σταθερός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

«Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα από μία αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή και αυτό ζήτησαν την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες. Ισχυρή αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, ανανέωση και μια υπεύθυνη πολιτική πρόταση για τη χώρα. Αυτό ζητούν οι πολίτες και εύχομαι η νέα ηγεσία, όποια και αν είναι αυτή να τους δικαιώσει» λέει και κλείνει τη συζήτηση για τα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία στο δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου.

 

Τα ιερατεία της Ν.Δ.

Ο κ. Παπαμιμίκος παραδέχεται ότι έκανε λάθη κατά τα δυόμιση θέση που είναι γραμματέας της Ν.Δ., θέση από την οποία απέκτησε τη φήμη ενός ανθρώπου που συγκρούεται. «Ναι εννοείται ότι έκανα λάθη. Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει».

 

Όταν του τίθεται το ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερό του λάθος, είναι απόλυτος και δεν το σκέφτεται καθόλου. «Το μεγαλύτερο μου λάθος όμως ήταν ότι αντί να συμβιβαστώ με την επετηρίδα και τα ‘‘ιερατεία’’ που έχουν καθιερώσει κάποιοι, θέλησα να ανοίξω το δρόμο για να έχουν οι νεότεροι ίσες ευκαιρίες» σημειώνει.

Ο ίδιος όμως είναι ιδιαίτερα καυστικός με όσα συνάντησε τα δυόμιση αυτά χρόνια στην γραμματεία του κόμματος, τονίζοντας με έμφαση και με αιχμηρή διάθεση: «Δυστυχώς σ’ αυτή την παράταξη κάποιοι εμποδίζουν σκόπιμα την εξέλιξη και μ’ αυτό δε μπορούσα να συμβιβαστώ».

Όταν η συζήτηση φθάνει στα παραδείγματα τέτοιων συγκρούσεων, μιλάει ανοικτά και τονίζει πως δόθηκε από τον ίδιο μια πολύ σκληρή μάχη για να προωθηθούν νέα πρόσωπα σε όλους τους χώρους και τελικά δύο 40ρηδες, ο Γ.Στασινός στο Τεχνικό Επιμελητήριο και οΚ.Κόλλιας στο Οικονομικό Επιμελητήριο κατάφεραν να εκλεγούν πρόεδροι.

«Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους, με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Ξέρετε από που συναντήσαμε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις; Από το εσωτερικό της ΝΔ» σημειώνει με ένταση.

 

Βολεμένοι και συρρικνωμένη-ελεγχόμενη παράταξη

Μάλιστα, όταν τίθεται το ερώτημα ποιοι είναι αυτοί στο εσωτερικό της Ν.Δ.που δεν θέλανε την ανανέωση και από που υπονομεύτηκε και πολεμήθηκε αυτή η προσπάθεια, υπογραμμίζει με έμφαση: «Από ανθρώπους που είχαν μάθει να βολεύονται σε μια συρρικνωμένη αλλά ελεγχόμενη Παράταξη, γιατί γνώριζαν πως από τη στιγμή που θα άνοιγαν οι πόρτες, θα είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους μη ικανούς».

 

Ο κ. Παπαμιμίκος, γνωρίζοντας πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, υπεραμύνθηκε πολλές φορές την άποψή του, πηγαίνοντας και απέναντι σε παλαιά στελέχη. Ο ίδιος αναφέρει ότι, όταν έχεις μπει στην πολιτική με τις δικές σου δυνάμεις, κόντρα στα συστήματα και όσους θεωρούν ότι έχουν φέουδα εντός της ΝΔ, είναι αυτονόητο πως θα λες τη γνώμη σου.

Αμήχανη παράταξη στο σύμφωνο συμβίωσης

«Δε φοβάμαι λοιπόν να πω την άποψη μου, ακόμα και αν χρειάζεται να συγκρουστώ» λέει και υπενθυμίζει ότι για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ο ίδιος είχε υποστηρίξει πριν δύο χρόνια πως είναι αυτονόητο να το φέρει στη Βουλή η ΝΔ.

 

«Τότε οι περισσότεροι εντός του κόμματος με κοιτούσαν με μισό μάτι. Τελικά το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Παράταξη μας ήταν αμήχανη» τονίζει και καυτηριάζει με ένταση το φαινόμενο οι μισοί βουλευτές να απουσιάζουν αντί να σταθούν, όπως διευκρινίζει, και να υπερασπιστούν την άποψη τους, όποια και αν είναι.

Σε άλλο σημείο, υποστηρίζει ότι αντιλαμβάνεται την πολιτική διαφορετικά από το συνηθισμένο και αυτό πολλές φορές δεν άρεσε και συμπληρώνει: «Ιδιαίτερα σε όσους είχαν μάθει να κρύβονται από την πραγματικότητα. Έτσι είμαι όμως και γι’ αυτό έχω ορκισμένους εχθρούς και φανατικούς φίλους».

Σχετικά με τις επιθέσεις που δέχθηκε τελευταία από συγκεκριμένους βουλευτές τελευταία και στο ερώτημα εάν νοιώθει στοχοποιημένος, υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που στα 33 του έγινε Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, ένιωσε ότι χάλασε, όπως λέει, τη «σούπα» κάποιων.

Υπέρ του σύγχρονου μεταρρυθμιστικού κέντρου

«Προσωπικά δούλεψα αμέτρητες ώρες για μια διαφορετική Νέα Δημοκρατία, με διαφορετική κουλτούρα και σύγχρονες διαφορετικές αντιλήψεις. Μια Νέα Δημοκρατία που θα είχε ζωτικό της χώρο το σύγχρονο μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Αυτό ξεβόλεψε αρκετούς»αναφέρει και συνεχίζει: «Όμως νιώθω πραγματικά πολύ καλά με τον εαυτό μου, γιατί δεν έκανα πίσω ούτε μια στιγμή από εκείνες που έπρεπε να αναμετρηθώ με την παλιά νοοτροπία».

Στο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα τι σημαίνει για τον ίδιο παλιά νοοτροπία και εάν αυτή ταυτίζεται κατά την άποψη του με παλαιότερους βουλευτές, οι οποίοι συχνά πυκνά του επιτέθηκαν, προτιμά να δώσει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προσπάθησα να πάμε χωρίς σκληρά χρίσματα για να προσελκύσουμε στην αυτοδιοίκηση ανθρώπους καταξιωμένους επαγγελματικά, δίχως έντονες κομματικές αναφορές. Αυτό δεν άρεσε στους σκληρά κομματικούς ‘‘παράγοντες’’ οι οποίοι αντέδρασαν σε πολλές περιπτώσεις καθώς δεν ήθελαν νέα πρόσωπα στην περιοχή τους» σημειώνει.

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαμιμίκο, όπου ακολουθήθηκε αυτή η στρατηγική, η Ν.Δ. κέρδισε και γι’ αυτό πέτυχε να κερδίσει, όπως αναφέρει, τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας.

 

Βουλευτές δεν θέλανε να αλλάξει τίποτα

Παράλληλα εμφανίζεται υπέρμαχος των ευρύτερων συμμαχιών και του νόμου της εξέλιξης, λέγοντας ότι «γι’ αυτό οι άνθρωποι που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα, θα με θεωρούν αντίπαλο τους».

Στη συνέχεια κάνει άλλη μια αναφορά με ακόμα ένα παράδειγμα, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έγινε προσπάθεια από τον ίδιο και το κόμμα να πεισθούν αξιόλογα πρόσωπα, με αξιόλογη επαγγελματική πορεία – πέρα από τις στενές κομματικές γραμμές – να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

«Αυτό δεν άρεσε σε βουλευτές όπως ο κ. Βλάχος (σ.σ. αναφέρεται στον «καραμανλικό» βουλευτή Αττικής της ΝΔ Γιώργο Βλάχο) για παράδειγμα, που δεν ήθελε κάποιον από την περιοχή του. Έτσι εξηγείται λοιπόν η εμμονή ορισμένων προς το πρόσωπο μου. Γιατί απλά θέλαμε τους καλύτερους που θα έφερναν ψήφους στην Παράταξη και όχι τους μέτριους που θα «βόλευαν. Και μου το κρατάνε» τονίζει.

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί

Ο ίδιος δηλώνει ότι με την παλιά νοοτροπία νιώθει υποχρεωμένος να συγκρούεται και συνεχίζει: «Έτσι είμαι. Και αυτό είμαι περήφανος που το έκανα και σας διαβεβαιώνω πως θα το κάνω όποτε χρειαστεί».

Στο μείζον ερώτημα για πολλούς, φίλους και εχθρούς, εάν θα παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, το αφήνει…ορθάνοιχτο, λέγοντας με νόημα:«Γνωρίζω πολύ καλά πότε να κλείνω τους κύκλους μου. Την επομένη του δεύτερου γύρου θα ανακοινώσω την απόφαση μου».

Στην επισήμανση ότι η παραίτησή του είναι προ των πυλών, απλά συμπληρώνει, δίνοντας και ένα τόνο ότι και να αποχωρήσει, θα παραμείνει ενεργός στην κεντροδεξιά παράταξη: «Η πολιτική όμως δεν είναι ένας αγώνας 100μ., αλλά ένας μαραθώνιος, όπου σε όλη τη διαδρομή θα βρεθείς αντιμέτωπος με όσα θέλουν να σε κάνουν να τα εγκαταλείψεις. Το στοίχημα είναι να τα κερδίσεις και εγώ δεν έχω μάθει να το βάζω κάτω».

 Η σχέση με τον Τζιτζικώστα

Πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί για τη σχέση του κ. Παπαμιμίκου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον 38χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που διεκδίκησε την ηγεσία της Ν.Δ., αλλά αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

O ίδιος επιμένει ότι λειτούργησε θεσμικά ως όφειλε, τιμώντας τη θέση του γραμματέα της Ν.δ.και αφήνει ανοικτό να μιλήσει για πολλά στο μέλλον που αφορούν την εσωκομματική διαδικασία και όσα έγιναν.

«Εγώ φοράω παντελόνια. Ο Απόστολος ήταν και είναι φίλος μου. Πριν ενάμιση χρόνο περίπου όμως βρέθηκα δημόσια απέναντί του, όταν κατέβηκε ως ”αντάρτης” υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τώρα, τι έκανα εγώ στην κάλπη θα το συζητήσουμε άλλη ώρα» τονίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.