Παπαδημητρίου: Εκτός λογικής οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Παπαδημητρίου: Εκτός λογικής οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Παρά την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μια συμφωνία, που θα επιτρέψει το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «παράλογα τα μέτρα που ζητά το Ταμείο».

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των δανειστών επί του ζητήματος, αλλά και επί των προβλέψεων του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει ο κ Παπαδημητρίου, ενώ αρνήθηκε ότι οι δανειστές έχουν συνταχθεί πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα. «Όλοι ευθυγραμμίζονται με την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να παράσχει κάποιου είδους εγγύηση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών («κόφτης») θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι. «Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες εκτός από το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε συγκεκριμένα μέτρα από τώρα, κάτι που είναι εκτός λογικής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, επαναλαμβάνοντας ότι ο «κόφτης» αποτελεί την εγγύηση για επίτευξη των στόχων. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι, τελικώς, θα επιτευχθεί συμφωνία, γιατί «δεν υπάρχει άλλη λογική πρόταση που να μπορεί να καταθέσει η Αθήνα».

Πάντως ο κ. Παπαδημητρίου τάχθηκε με την  πρόταση του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα που δεν υπερβαίνει το 1,5%, ενώ τέλος χαρακτήρισε φιλόδοξο μεν, αλλά εφικτό δε τον στόχο για ανάπτυξη 2,7%.

www.dikaiologitika.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.