Αλαφούζος: Υποβάλλει παραίτηση και προτείνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα!

Αλαφούζος: Υποβάλλει παραίτηση και προτείνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα!

Σε εξέλιξη είναι από τις 11 το πρωί το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά τα απίστευτα επεισόδια που έγιναν στη Λεωφόρο και την οριστική αναβολή του ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός που όπως όλα δείχνουν φέρνουν τσουνάμι εξελίξεων στην «πράσινη» ΠΑΕ.
Όταν έγινε γνωστό ότι ο διαιτητής του αγώνα Ανδρέας Παππάς δεν προτίθεται να ξεκινήσει τον αγώνα μετά την αδυναμία των αστυνομικών δυνάμεων να δώσουν εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι, οπαδοί του Παναθηναϊκού επιδόθηκαν σε μάχες σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που στράφηκαν εναντίον και του προέδρου της ομάδας Γιάννη Αλαφούζου με συνθήματα που απαιτούσαν να αποχωρήσει από την ΠΑΕ.Ο κ. Αλαφούζος παρακολουθούσε αποσβολωμένος την κόλαση μέσα στο γήπεδο και αποχώρησε εκνευρισμένος. Μετά από λίγη ώρα οι φήμες που κυκλοφορούσαν επιβεβαιώθηκαν: Με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΠΑΕ, ταυτόχρονα ωστόσο έκανε γνωστή την εισήγησή του για αποχώρηση του Παναθηναϊκού από το πρωτάθλημα.

“Αύριο θα συγκαλέσω εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπου προτίθεμαι να υποβάλω την παραίτηση μου. Θα εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει εάν θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρωτάθλημα”, δήλωσε ο πρόεδρος του “τριφυλλιού”.

Να τονίσουμε ότι ο κ. Αλαφούζος κατά το παρελθόν έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της βίας στα γήπεδα ζητώντας παραδειγματικές τιμωρίες για όσους τα κάνουν. Αν αυτό θα ισχύσει και τώρα στην περίπτωση των οπαδών της ομάδας του θα φανεί στο σημερινό έκτακτο ΔΣ όπου θα εκθέσει τις απόψεις του και θα ακούσει και τη γνώμη των μελών. Ουσιαστικά πάντως οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του δείχνουν ξεκάθαρα ότι ως ένα βαθμό τα επεισόδια είχαν αποδέκτη τον ίδιο κάτι που έδειξε να αντιλαμβάνεται με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Υπάρχουν βέβαια σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην ουσία των δηλώσεων του προέδρου του Παναθηναϊκού.

Σύμφωνα με το πρώτο η ανακοίνωση έγινε εν βρασμώ και όσα είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού μπορούν να ανατραπούν όταν ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα.

Από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι η ανακοίνωση αυτή σκοπό έχει να λειτουργήσει ως μέτρο πίεσης απέναντι στα μέλη του ΔΣ, ώστε να έχει την απόλυτη στήριξή τους και να συνεχίσει πιο δυνατός στη διοίκηση του συλλόγου, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των οπαδών.

Φυσικά υπάρχει και η τρίτη εκδοχή που φέρει τον κ. Αλαφούζο να σκέφτεται την αποχώρησή του από την ομάδα εδώ και αρκετό καιρό και ουσιαστικά να έχει πάρει την απόφασή του μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ όταν μετά το 0-0 μπήκε στο γήπεδο για να περάσει και να πάει στα αποδυτήρια, με οπαδούς του Παναθηναϊκού να φεύγουν από το πέταλο της Θύρας 13 και να μπαίνουν στο χόρτο για να του μιλήσουν. Οι δυο πλευρές φάνηκε να έχουν έναν έντονο διάλογο, με τους οπαδούς προφανώς να διαμαρτύρονται για την κακή εικόνα της ομάδας. Μάλιστα, ακούστηκαν και συνθήματα που απαίτησαν από τον Αλαφούζο να φύγει από τον Παναθηναϊκό.

Η μόνη περίπτωση να άλλαζε γνώμη θα ήταν μια νίκη επί του Ολυμπιακού που θα τον έφερνε και πάλι σε θέση ισχύος, ώστε να συνεχίσει να ρίχνει ευθύνες για την διαφορά μεταξύ των δύο αιωνίων στα διαιτητικά λάθη και στο παρασκήνιο. Έτσι όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και με πιθανή την εξοντωτική τιμωρία του Παναθηναϊκού για τα χθεσινά επεισόδια η αποχώρησή του είναι μονόδρομος.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Αλαφούζος είναι πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, αλλά και πρόεδρος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Για να απεμπλακεί από τη δεύτερη θέση αρκεί να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές που αναμένεται να εγκρίνει για τις 18 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση του συλλόγου που θα διεξαχθεί στις 12 του μηνός.

Το πρόβλημα έγκειται στην ΠΑΕ: Έχοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών μέσω της  off shore κυπριακής εταιρίας, Sortivo International, ακόμη κι αν αποφασιστεί οριστικά η αποχώρησή του, θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της εταιρείας, ενώ δεν διευκρίνισε αν θα αποχωρήσει εντελώς ή θα παραμείνει στο ΔΣ ως μέλος.

Η αποχώρηση του Παναθηναϊκού πάντως από το πρωτάθλημα που ανέφερε ο κ. Αλαφούζος φαντάζει απίθανη, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο ΚΑΠ είναι σαφής. Όπως αναφέρει το άρθρο 33 του Κανονισμού: «Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί, μετά από τελεσίδικη απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής ή από απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, σε 3 συνολικά αγώνες της ίδιας περιόδου, θεωρείται ότι αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα και υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση με αρνητική βαθμολογία -6 βαθμών. Ως μη κάθοδος σε αγώνα θεωρείται, πέραν της περίπτωσης του άρθρου 17 παράγραφος 2, και κάθε άλλη περίπτωση που ένας αγώνας δεν τελείται από υπαιτιότητα μίας ομάδας».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 17 αναφέρεται: «Ομάδα που δεν κατέρχεται σε αγώνα η παραιτηθεί από αγώνες ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα χωρίς να συντρέχει ανωτέρα βία, τιμωρείται με απώλεια του αγώνα και πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ».

Επίσης, στην παράγραφο 3 του άρθρου 21 αναφέρεται: «Για αγώνα που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων, επιβάλλονται:
Α) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει: απώλεια αγώνα και πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ».

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι η πρόταση Αλαφούζου για αποχώρηση του Παναθηναϊκού δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από το ΔΣ του συλλόγου σε καμία περίπτωση.

Όσον αφορά στη διάδοχη κατάσταση στην «πράσινη» ΠΑΕ σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Γιάννη Αλαφούζου, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, ενώ ο μόνος που έχει αναφέρθει στο θέμα σε ανύποπτο χρόνο ήταν ο Αδαμάντιος Πολέμης που είχε δηλώσει ότι «αν και η Ελλάδα δεν προσφέρεται αυτή την εποχή για επενδύσεις, θα βοηθούσα τον Παναθηναίκό υπό προϋποθέσεις», χωρίς να διευκρινίσει βέβαια ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις…

Πέρα όμως από την αυτήν του κ. Αλαφούζου, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΑΕ στην οποία καταδικάζει τα επεισόδια, αλλά επιρρίπτει ευθύνες γι’ αυτά αποκλειστικά στην απόφαση του διαιτητή για αναβολή του αγώνα.

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός καταδικάζει απερίφραστα τη βία. Μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του αγώνα της ομάδας μας με τον Ολυμπιακό δύο- τρεις άφρονες οπαδοί του Παναθηναϊκού προχώρησαν σε μεμονωμένες ενέργειες ρίχνοντας φωτοβολίδες κατά την έξοδο ποδοσφαιριστών της αντιπάλου ομάδας.

Δύο ώρες μετά το συμβάν και παρότι στη συνέχεια δεν συνέβη το παραμικρό, ο διαιτητής κατά παράβαση των κανονισμών προχώρησε στην απόφαση της μη διεξαγωγής του αγώνα, παραγνωρίζοντας τις συνέπειες της απόφασης του αυτής, η οποία ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στα απαράδεκτα και απολύτως καταδικαστέα επεισόδια που είδε όλη η Ελλάδα και έπληξαν τον Παναθηναϊκό αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αρμόδιο όργανο που θα επιληφθεί, θα τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του διάσταση για την καθόλα λανθασμένη και ανεύθυνη απόφαση του διαιτητή», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.