Στις 16 Μαϊου ξεκινούν οι Πανελλήνιες

Στις 16 Μαϊου ξεκινούν οι Πανελλήνιες

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου κάνουν πρεμιέρα οι πανελλήνιες εξετάσεις, μετατρέποντας τη φετινή χρονιά σε μία από τις πιο σύντομες σχολικές χρονιές των τελευταίων ετών. Ανήμερα της λήξης της υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η ημερομηνία κι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί και το πρόγραμμα των μαθημάτων.
Οι φετινοί υποψήφιοι μετά το τέλος των διακοπών του Πάσχα θα έχουν μία τελευταία εβδομάδα προετοιμασίας πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος με εξέταση τεσσάρων μαθημάτων. Παράλληλα για τους αποφοίτους παλαιότερων χρόνων, έχει δοθεί η δυνατότητα να εξεταστούν με το καταργηθέν σύστημα. Το διπλό σύστημα συνοδεύεται από αλλαγές τόσο στον τρόπο υπολογισμού των μορίων όσο και στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών.
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός εισακτέων στις σχολές, ενώ ανάλογα με το ποσοστό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που έχουν επιλέξει το καταργηθέν σύστημα θα υπολογιστεί και θα ανακοινωθεί η ποσόστωση σε σχολές και τμήματα που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία.

Εκτός ο βαθμός προαγωγής

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στις φετινές Πανελλήνιες είναι η πλήρης απουσία του προφορικού βαθμού στον υπολογισμό μορίων. Σε αντίθεση με όσους έχουν επιλέξει το παλιό σύστημα, όπου ο βαθμός προαγωγής θα προσμετρηθεί για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει το νέο σύστημα θα στηριχθούν μόνο στις επιδόσεις τους στα τέσσερα ή στα πέντε μαθήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αλλαγή επηρεάζει και τα μόρια εισαγωγής, καθώς ο προφορικός βαθμός έδινε περίπου 500-600 μόρια πάνω στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που θα λείψει από τους φετινούς υποψηφίους.

Νέος υπολογισμός μορίων

Στα τέσσερα μαθήματα που ανοίγουν κάθε πεδίο (σ.σ. η επιλογή ενός πέμπτου θα ανοίξει ένα ακόμα πεδίο για τον υποψήφιο) ο υπολογισμός των τελικών βαθμών θα πολλαπλασιαστεί επί δύο. Για κάθε ομάδα προσανατολισμού υπάρχουν δύο μαθήματα τα οποία έχουν συντελεστή βαρύτητας. Ο συγκεκριμένος συντελεστής σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο που δίνεται από την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι πριμοδοτεί επιπλέον τις επιδόσεις σε αυτά τα δύο μαθήματα.
Ειδικότερα, ο τρόπος υπολογισμού των μορίων είναι το άθροισμα των τεσσάρων μαθημάτων ανά πεδίο με συντελεστή το 2 και το άθροισμα των δύο μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας επί 100.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published.