Δύο παιδιά σκοτώθηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας στην Καμπότζη

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Καμπότζη για τρεις δεκαετίες, από τη δεκαετία του 1960, κληροδότησε στη χώρα μια “καλή” θέση στον κατάλογο των κρατών με τις περισσότερες νάρκες στον κόσμο.
Οι Ερυθροί Χμερ, το καθεστώς των οποίων ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ του 1975 και του 1979, εκδιώχθηκαν από τις βιετναμέζικες δυνάμεις το 1979, αλλά οι ηγέτες τους και οι υποστηρικτές τους συνέχισαν τον ανταρτοπόλεμο κατά της κυβέρνησης μέχρι την πτώση του τελευταίου οχυρού τους το 1998.
Η χειροβομβίδα που προκάλεσε το θάνατο των δύο παιδιών ανήκε σε ένα είδος που χρησιμοποιούσαν τότε οι βιετναμέζικες δυνάμεις.
Τα δύο αυτά παιδιά, δύο ξαδέλφια 12 και 14 ετών, βρήκαν τη χειροβομβίδα την περασμένη Παρασκευή σε περιοχή κυνηγιού πουλιών στην επαρχία Καμπόνγκ Θομ, στο κέντρο της Καμπότζης.
“Χρησιμοποίησαν μια αξίνα προσπαθώντας να ανοίξουν την παλιά χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντάς τα επιτόπου”, σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας Πεν Σαμ Οθ.
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από ένα άλλο παιδί.
Οι εκρήξεις παλιών ναρκών, όπως και εγκαταλελειμμένων χειροβομβίδων στην Καμπότζη, έχουν προκαλέσει το θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων από το 1979.

Leave a Reply

Your email address will not be published.