Παιδί, ποδόσφαιρο και διατροφή!

Παιδί, ποδόσφαιρο και διατροφή!

Η συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικά αθλήματα π.χ. το ποδόσφαιρο, εκτός από την ανάδειξη νεαρών ταλέντων, μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο αύξησης της φυσικής δραστηριότητας του παιδιού σε μια εποχή όπου τα παιδιά σπαταλούν αρκετό από τον ελεύθερο τους χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής θεωρείται ένας από τους βασικότερους παράγοντες ανάπτυξης της παχυσαρκίας στα παιδιά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που αρχίζουν να γυμνάζονται σωστά και να ασχολούνται με οργανωμένα αθλήματα από την ηλικία των 6 χρόνων αναπτύσσονται σωστά, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους στην ενήλική τους ζωή και μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Μέσω λοιπόν, της ενασχόλησης των παιδιών με το ποδόσφαιρο, δίνετε η ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να υιοθετήσουν ένα τρόπο ζωής και άσκησης που θα τους συντροφεύει και στην ενήλική τους ζωή.
Σε αυτή τη προσπάθεια αναπόσπαστο κομμάτι πρέπει να αποτελεί και η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.
Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία να τρώνε σωστά, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή και σωστή ανάπτυξη του σώματός τους, βάζοντας τις βάσεις για ένα “υγιές βάρος” στην ενήλικη ζωή τους, αλλά και τις σωστές βάσεις της κατάλληλης διατροφής στο ποδόσφαιρο με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης στο άθλημά τους.
Η ιδανική διατροφή των παιδιών που ασκούνται συστηματικά στο ποδόσφαιρο παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις των παιδιών αυτών είναι υψηλότερες σε σχέση με τα παιδιά που δεν γυμνάζονται. Για τον καθορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των παιδιών, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πρόγραμμα της ποδοσφαιρικής προπόνησης-αν το παιδί συμμετέχει ή όχι σε αγώνες η συχνότητα, η ένταση και ποσότητα της προπόνησης.
Σε γενικές γραμμές, οι συνιστώμενες ποσότητες που θα πρέπει να καταναλώνει το παιδί-ποδοσφαιριστής (6-12 χρόνων) είναϊ : 3 μερίδες από τον ομάδα γάλακτος, 3 μερίδες (μέγεθος μερίδας, 60-90γρ) από την ομάδα κρέατος, 3-4 μερίδες από την ομάδα λαχανικών, 2-3 μερίδες από την ομάδα των φρούτων και τέλος 6-9 μερίδες από την ομάδα ψωμιού και δημητριακών.
Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κατανέμουν τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε τακτά γεύματα και σνακς, τα οποία εξασφαλίζουν τη παρουσία διαθέσιμων πηγών ενέργειας για την υποστήριξη της προπονητικής δραστηριότητας.
Καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση εξασφαλίζεται η κάλυψη της απαιτούμενης πρόσληψης βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών Α, Β6, C και φολικού οξέος.
Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση γαλακτοκομικών για επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο (όπως: συκώτι, χαβιάρι, οστρακοειδήμ κακάο σε σκόνη, μύδια, ξηρά φρούτα, αυγό, ξηροι καρποί, χοιρινό, αρνί, βοδινό, μαρούλι, σπανάκι, όσπρια, δημητριακά).
Ο σίδηρος κατέχει θέση “κλειδί” σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Πολύ σημαντικό μέταλλο για τους αθλητές γιατί μεταφέρει το οξυγόνο στους μυς κατά την αθλητική προσπάθεια.
Η έλλειψή του μπορέι να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και να μειώσει την απόδοση.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταναλώνει αρκετά υγρά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
Η λήψη αρκετού νερού και άλλων υγρών είναι το κλειδί για καλή αθλητική απόδοση. Τα παιδιά έχουν σχετικά υψηλές απαιτήσεις σε υγρά. Τα παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια χρειάζονται τουλάχιστον 1.6-2.1 λίτρα υγρών καθημερινά.
Τα δραστήρια παιδιά χρειάζονται περισσότερο από αυτή την ποσότητα.
Βοηθήστε το παιδί σας να φάει έξυπνα πριν την προπόνηση ή παιχνίδι. Υπενθυμίζουμε ότι το δραστήριο παιδί πρέπει να καταναλώνει μικρά, συχνά γεύματα και σνακ.
Ενθαρρύνεται το παιδί σας να επιλέξει ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ 2-4 ώρες πριν την προπόνηση ή παιχνίδι. Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
Η πρωτείνη θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί (απλά κρατήστε τις συνολικές ποσότητες σχετικά χαμηλές, καθώς η πρωτείνη μπορεί να καθυστερήσει την πέψη). Υγιεινές επιλογές αποτελούν τα δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες με γάλα και φρούτα, μια μπάρα δημητριακών με γιαούρτι και μπανάνα, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και ψωμί ολικής άλεσης, ένα ποτήρι γάλα με ένα μήλο.
Βοηθήστε το παιδί σας να έχει καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης, Σιγουρευτείτε ότι το νερό είναι πάντα διαθέσιμο, ότι το παιδί σας καταναλώνει σωστά υγιεινά γεύματα και σνακ πριν από την άσκηση.
Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στη δίαιτα του παιδιού συνίσταται να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατές με τις διατροφικές του συνήθειες.

 

Της Φλώρας Γεωργαλά για το Sports-Academies.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.