Παγώνει η αμερικανορωσική συνεργασία για εκεχειρία στη Συρία – «Άκυρη» και η συμφωνία για το πλουτώνιο

Παγώνει η αμερικανορωσική συνεργασία για εκεχειρία στη Συρία – «Άκυρη» και η συμφωνία για το πλουτώνιο

«Κάθε είδους συνεργασία» για τερματισμό του πολέμου στη Συρία αναστέλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Ρωσία, κατηγορώντας την Μόσχα για μη «τήρηση των δεσμεύσεων της» με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας της 9ης Σεπτεμβρίου.

«Η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξαν την στρατιωτική οδό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα περιοριστεί μόνον στην αποφυγή κλιμάκωσης.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χαιρέτισε σήμερα την «μεγάλη αποτελεσματικότητα» των αεροπορικών επιδρομών της στη Συρία, ιδίως στο Χαλέπι που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «κόλαση επί της Γης», διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία ή σχολεία, όπως καταγγέλλει η Δύση.

«Ουσιαστικά εμποδίσαμε τους τρομοκράτες να υψώσουν τη μαύρη σημαία τους πάνω από τη Δαμασκό» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, επιχειρηματολογώντας ότι η επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βοήθησε ώστε «να αποφευχθεί το απόλυτο χάος» στη χώρα.

Η Ρωσία η οποία επενέβη στρατιωτικά στον πόλεμο της Συρίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πλήττει νοσοκομεία ή σχολεία.

Παγώνει η συνεργασία και για το πλουτώνιο

«Ριζική αλλαγή συνθηκών και εμφάνιση απειλής για την ασφάλεια εξαιτίας των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία», επικαλείται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καταργώντας με διάταγμα την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανακύκλωση δεκάδων τόνων πλουτωνίου που προέρχεται από πυρηνικές κεφαλές.

«Η απόφαση που λάβαμε είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στην Ουάσινγκτον», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι είναι  «αναγκαία» απάντηση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2000 μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Το 2014, όταν ξέσπασε η ουκρανική κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες για το πλουτώνιο, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το πλεόνασμα που διαθέτουν για να διατηρήσουν τις αμυντικές ικανότητές τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.