Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Το φετινό μήνυμα υπογράφει ο Πολυνήσιος χαρισματικός χορογράφος Λέμι Πονιφάζιο

Η τέχνη της μούσας Τερψιχόρης, ο χορός, ξεπερνώντας τα πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά όρια μέσα από την οικουμενικότητά του, γιορτάζει την παγκοσμιότητά του, εμπνέοντας την καρδιά και την ψυχή να μιλήσουν με τη γλώσσα του σώματος και να νιώσουν το νέο συμβολικό μήνυμά του.

Καθιερωμένη από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου(ΔΙΘ)  – Unesco, το 1982, η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία εορτάζεται στις 29 Απριλίου με έναυσμα την ημερομηνία  γέννησης του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου, Ζαν – Ζορζ Νοβέρ (1727 – 1810), γιορτάζει την 34η επέτειό της.

Κάθε χρόνο, μία προσωπικότητα του χορού αναλαμβάνει να γράψει ένα μήνυμα, με στόχο την ανάδειξη του χορού ως μία μορφή τέχνης που δεν γνωρίζει κανενός είδους όρια και ενώνει όλους τους ανθρώπους μέσα από τη ρυθμική της γλώσσα.

Το ΔΙΘ προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και δημοσιοποιείται μέσα από τα Εθνικά Κέντρα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Λέμι Πονιφάζιο.

Ο Πολυνήσιος χαρισματικός χορογράφος Λέμι Πονιφάζιο (Lemi Ponifasio) επιλέχθηκε φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ να γράψει το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού.

Το ΔΙΘ, στο πλαίσιο των εορτασμών, προωθεί εθνικές και διεθνείς χορευτικές δραστηριότητες. Τελετές απονομής χορευτικών βραβείων, φιλανθρωπικές χορευτικές παραστάσεις, χορευτικές ημερίδες, συμπόσια, συναντήσεις χορογράφων και χορευτών, συζητήσεις και ποικίλες άλλες διοργανώσεις διανθίζουν κάθε χρόνο τον παγκόσμιο χάρτη.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2016
Απόδοση – Αναστασία Κουμίδου

KARAKIA (προσευχή)

Άγγιξε τον κόσμο

την πηγή της θείας μας ύπαρξης

φωτίζοντας

τα πρόσωπα των προγόνων

για να δούμε τα παιδιά μας

πλεγμένοι πάνω δίπλα κάτω

ενωμένοι όλοι μέσα

από τη σάρκα και τα κόκαλα μας

και τη μνήμη

η Γη γυρίζει

άνθρωποι σε μαζικές μεταναστεύσεις

χελώνες μαζεύονται σε μια σιωπηλή προετοιμασία

η καρδιά είναι πληγωμένη

φτιάξτε χορό

μια κίνηση της αγάπης

μια κίνηση της δικαιοσύνης

το φως της αλήθειας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.