Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη-Πέντε λεπτά αρκούν για να σώσεις μια ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη-Πέντε λεπτά αρκούν για να σώσεις μια ζωή

Με κεντρικό σύνθημα «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά» γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, ο οποίος προσφέρει χωρίς ανταμοιβή ένα πολύτιμο αγαθό, το αίμα του. Η διοργάνωση ανήκει φέτος στο Βιετνάμ, ενώ το 2018 η σκυτάλη θα περάσει στην Ελλάδα.

Με δύο απλές κινήσεις, πέντε λεπτά από το χρόνο μας και 400ml από το αίμα μας, μπορούμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο επιδιώκει την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών για αίμα, μέσω των εθελοντών αιμοδοτών, όπως τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής Κώστας Σταμούλης.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, το 2016 συγκεντρώθηκαν συνολικά 538.580 μονάδες αίματος, 334.564 από εθελοντές, 211.781 από αιμοδότες «αντικατάστασης», δηλαδή συγγενείς και φίλους ασθενών που θα χειρουργηθούν και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν αίμα.
Όπως επισημαίνει το ΕΚΕΑ, εισήχθησαν από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό 25.000 μονάδες αίματος και οι υπόλοιπες μονάδες προήλθαν από την αιμοδοσία των ενόπλων δυνάμεων.
Σε ποσοστό 58% το αίμα των μονάδων που συλλέχθηκαν προερχόταν από εθελοντές αιμοδότες και το 36% από αιμοδότες «αντικατάστασης» και όπως τόνισε ο κ. Σταμούλης, παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών σε σχέση με το 2015.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, διοργανώνει από τις 10 ως τις 15 Ιουνίου ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Η έναρξη έγινε το Σάββατο, 10 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Στις 13 και τις 14 Ιουνίου πραγματοποιείται αιμοδοσία και δρώμενα στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία κλασικής μουσικής στις 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, σε συνεργασία με τον δήμο Πεντέλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.