Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού/Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού/Διατροφής

Ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έχει καθιερώσει την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού ή Διατροφής, όπως παραφράζεται.
Θεματικό αντικείμενο για φέτος «Κοινωνική πρόνοια και γεωργία: Παραβιάζοντας τον φαύλο κύκλο της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές» με στόχο όχι απλώς την κατανόηση του προβλήματος, αλλά κυρίως την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προσπάθεια αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος πείνας και φτώχιας που μαστίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού/Διατροφής, όπως αυτοί έχουν τεθεί (σημ. στα χαρτιά μόνο;) από το Υπουργείο Υγείας είναι οι εξής:
– Να ενθαρρυνθεί η προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να ενταθούν οι εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό,
– Να ενθαρρυνθεί η οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών,
– Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους,
– Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο,
– Να προωθηθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, και
– Να ενισχυθεί η διεθνής και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επικεντρωθεί η προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.
Όπως ήδη αναφέρθηκε και στο περσινό μας μήνυμα, ενώ περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ζουν σε συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας ή υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, το πρόβλημα της παχυσαρκίας στον ανεπτυγμένο κυρίως κόσμο αποτελεί πλέον μια μάστιγα και κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τα διατροφικά πρότυπα έχουν αλλάξει καθώς τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα έχουν εισαχθεί στη ζωή και τη διατροφή μας με ταχύτατους ρυθμούς, οι οποίοι συνοδεύονται από ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνογνωσίας τόσο ως προς τη μαζικοποίηση και εντατικοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής όσο και ως προς τη μεταποίηση των προϊόντων αυτής.
Τι γίνεται όμως με το θέμα της κοινωνικής πρόνοιας (εκπαίδευση, σχολική σίτιση με επιλογές υγιεινών τροφίμων, ενίσχυση τοπικής παραγωγής, επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή και άλλους αναπτυξιακούς τομείς, ασφάλεια σε σχέση με την υγεία και τη διατροφή κ.τ.λ.); Πώς γίνεται σε χώρες όπως η Αιθιοπία και το Μεξικό να υλοποιούνται προγράμματα που έχουν βοηθήσει εισοδηματικά, εργασιακά και διατροφικά εκατομμύρια ανθρώπων ώστε να αποφευχθεί η φτώχια και η πείνα και να μην εφαρμόζονται στις ανεπτυγμένες χώρες επαρκώς και αποτελεσματικά σε σχέση με την ταυτόχρονη καταπολέμηση του υποσιτισμού και της παχυσαρκίας;
Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο…! Άλλωστε πολλά χρήματα μετά λύπης μας παρατηρούμε να σπαταλώνται εκούσια και ακούσια στα μπαλόνια, τα «υγιεινά» κεράσματα και τα χλιδάτα ρούχα των διοργανωτών και συμμετεχόντων στη σημερινή «γιορτή» που δυστυχώς έχει πάρει λάθος δρόμο…

Leave a Reply

Your email address will not be published.