Π. Λαφαζάνης: Ούτε οι αρχηγοί ούτε ο ΠτΔ είναι πάνω από το Σύνταγμα

Η εντολή αξιοποιήθηκε, είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο επικεφαλής της ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας, παραδίδοντας την τρίτη και τελευταία τριήμερη διερευνητική εντολή που είχε λάβει, ενώ τόνισε ότι δεν είναι οι αρχηγοί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από το Σύνταγμα.

«Νομίζω ότι σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε σε εκλογές τηρώντας και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» σημείωσε.

«Ουδείς πολιτειακός παράγων είναι πάνω από το Σύνταγμα, να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω στο ακεραιο τις διατάξεις του» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

«Οι μεγαλύτερες εκτροπές έχουν γίνει στο όνομα της τήρησης του Συνταγματος … Εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες» ανταπάντησε ο κ. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τηλεφωνικών επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι σύγκλησης του συμβουλίου των αρχηγών.

Ο κ. Παυλόπουλος τον διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος, με τον κ. Λαφαζάνη να απαντά «θα το δούμε».

Σημειώνεται ότι με την παράδοση της εντολής από τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Παυλόπουλος δεν θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φωφή Γεννηματά και τον κ. Λαφαζάνη. Έτσι αναμένεται να δώσει εντολή άμεσου σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το ζήτημα της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών συνδέεται άμεσα με τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, αφού σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα υπάρξει καθυστέρηση η οποία είναι δυνατό να μεταθέσει τις εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να καλέσει τους αρχηγούς μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, αλλά δεν κάνει ρητή αναφορά σε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Έτσι δεν αποκλείεται ο κ. Παυλόπουλος να επιλέξει να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

 

naftemporiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.