«Όχι» της ΕΕ στην Τουρκία για την απελευθέρωση βίζας

«Όχι» της ΕΕ στην Τουρκία για την απελευθέρωση βίζας

Στο θέμα απελευθέρωσης της βίζας δεν μπορεί να γίνουν παραχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία γιατί θα χαθεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ντι Πρέσε”.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαπραγματεύεται μόνον με την Τουρκία αλλά και με άλλες χώρες, όπου, για παράδειγμα, οι Ουκρανοί έπρεπε να εκπληρώσουν πάνω από εκατό προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στα κριτήρια.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά πως η συνεργασία συμφέρει τόσο την Τουρκία όσο και την ΕΕ, ενώ παρατηρεί πως μετά την αναστάτωση από την απόπειρα πραξικοπήματος και την εξωτερική κατάσταση -Συρία, Ρωσία, Ιράν – δεν υπάρχει ένα περιβάλλον στο οποίο η Τουρκία μπορεί να αισθάνεται άνετα και από αυτή την άποψη η Ευρώπη είναι ο μοναδικός αξιόπιστος εταίρος.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η ΕΕ έχει κατορθώσει να καταστήσει μη ελκυστική την μετάβαση προσφύγων στην Ελλάδα, επισημαίνει πως μετά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν υπάρχουν στην πράξη νέες αφίξεις στην Ελλάδα, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά σχεδόν 98%. «Οι άνθρωποι που ήταν αναγκασμένοι σε φυγή από τη Συρία, έχουν ήδη φύγει» σημείωσε. Κατά την άποψή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αυτό που εξακολουθεί να χωλαίνει είναι η διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου στην Ελλάδα, γεγονός που καθυστερεί την επαναπροώθηση στην Τουρκία εκείνων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου.

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος, όπως σημειώνει, ότι στο μέλλον το δρόμο για την Ευρώπη θα παίρνουν μόνον οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο παρά μόνον τη φυγή, ενώ θεωρεί πως από μία συνολική ευρωπαϊκή προοπτική είναι διαχειρίσιμες 50.000 νέες αφίξεις τον χρόνο, και ο αριθμός αυτός αφορά τη Διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό, τι αφορά τη Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου προς την Ιταλία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως ένα 90% των ανθρώπων, που είναι σχεδόν αποκλειστικά οικονομικοί μετανάστες, φτάνουν από τη Λιβύη, η οποία συνιστά όχι μόνον πρόβλημα μετανάστευσης αλλά και ασφάλειας, και ως εκ τούτου στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης εκεί και η αναζήτηση αξιόπιστων εταίρων σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.