Όχι σε κούρεμα, ναι σε ελάφρυνση χρέους λέει ο Σόιμπλε

Όχι σε κούρεμα, ναι σε ελάφρυνση χρέους λέει ο Σόιμπλε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «ελαφρύνσεων» στην εξυπηρέτηση από πλευράς Ελλάδας του δημοσίου χρέους της αφήνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο κουρέματος.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle και απαντώντας κατ΄ αρχήν στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του Eurgroup, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος και ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

«Στις σκληρές συζητήσεις τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως τους τελευταίους μήνες. Η χώρα πρέπει να καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να μπει σε κανονική τροχιά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έλειψε, αυτό που έλειπε ήταν η βούληση από ελληνικής πλευράς».

«Όχι σε κούρεμα, ναι σε περαιτέρω “ελαφρύνσεις”»

Για μια ακόμα φορά ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε ενδεχόμενο κούρεμα, άφησε ωστόσο περιθώρια για περαιτέρω ελαφρύνσεις.

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι καθοριστική. Δεν μπορείς σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος να του δίνεις συνεχώς μόνο χρήματα. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι η λήψη μέτρων για περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβριο θα δούμε, αν απαιτούνται και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κούρεμα οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν αναδιάρθρωση χρέους. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια, αν και όχι τόσο μεγάλα, για μια επιμήκυνση ή παρόμοια μέτρα. Προτεραιότητα έχει τώρα η άμεση εφαρμογή των μέτρων με στόχο την ανάπτυξη. Αυτό είναι που θα βοηθήσει την χώρα και τον πληθυσμό», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στη στροφή του το τελευταίο διάστημα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «προφανώς συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της Ευρωζώνης μόνο αν καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο, τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Σημασία έχει πάντως ότι προτίθεται να καταβάλει αυτές τις προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό.

»Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν και εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

 

naftemporiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.