Oxfam: Οι φτωχές χώρες σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Oxfam: Οι φτωχές χώρες σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Την άρνηση των πλουσίων χωρών της γης να αναλάβουν την ευθύνη τους σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες καταγράφουν στοιχεία της διεθνούς MKO Oxfam.
Συγκεκριμένα, η Oxfam σε έκθεσή της αναφέρει ότι τα έξι πλουσιότερα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία) με ΑΕΠ που ξεπερνά το 50% της παγκόσμιας οικονομίας, πέρσι φιλοξένησαν μόλις 2,1 εκατομμύρια πρόσφυγες, ήτοι μόλις το 8,88% του συνολικού αριθμού προσφύγων στον πλανήτη.
Αντιθέτως, οι χώρες που δέχθηκαν πάνω από το 50% των προσφυγικών ροών στα εδάφη τους, δηλαδή, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Πακιστάν, ο Λίβανος η Νότιος Αφρική και η Παλαιστίνη έχουν οικονομίες που αντιστοιχούν ίσα-ίσα στο 2% του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Από τις πλούσιες χώρες, μόνο η Γερμανία «έκανε το καθήκον» της έναντι των προσφύγων, υποδεχόμενη το 2015 περίπου 700.000 ανθρώπους, ενώ τα υπόλοιπα πέντε πλούσια κράτη μοιράστηκαν μόλις 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam Ουίνι Μπιανίμα υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή τόσες πολλές κυβερνήσεις να γυρίζουν την πλάτη τους στο δράμα εκατομμυρίων ευάλωτων ανθρώπων που έχουν φύγει από τις εστίες τους και συχνά διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να φθάσουν σε ασφαλή σημεία».
Η Μπιανύμα προσέθεσε ότι «οι φτωχότερες χώρες σηκώνουν το βάρος της προστασίας των προσφύγων, όταν αυτό θα έπρεπε να είναι κοινή ευθύνη όλων. […] Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης και να κάνουν το καθήκον τους υποδεχόμενες και προστατεύοντας περισσότερους πρόσφυγες».
Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.