Ουσιαστική εκκίνηση της 2ης αξιολόγησης την Παρασκευή

Ουσιαστική εκκίνηση της 2ης αξιολόγησης την Παρασκευή

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή τις συναντήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την ουσιαστική εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης στη σκιά των συναντήσεων του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες και την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων θα ανακοινωθεί αργότερα εντός της ημέρας και θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο όπως πληροφούμαστε.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αφιχθούν την Πέμπτη στην Αθήνα και έχει προγραμματισθεί να παραμείνουν για μια εβδομάδα. Κατά την διάρκεια της τωρινής αποστολής τους αναμένεται να ανοίξουν όλη την βεντάλια των θεμάτων που άπτονται της 2ης αξιολόγησης όπως τα εργασιακά. τα δημοσιονομικά, τη δημόσια διοίκηση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ομως, αναλυτές ξένων οίκων εκφράζουν επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα, θεωρώντας το πολύ σφιχτό. Οι άνθρωποι των θεσμών αποφεύγουν να εκφράσουν άποψη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν για να επιτύχει ένα ντιλ για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Το θέμα της αξιολόγησης και του χρέους αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Επίσης, το θέμα του QE είναι πιθανό να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον Δεκέμβριο.

Πληροφορίες που προέρχονται από την ελληνική πλευρά θέλουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι να είναι διατεθειμένος να διαμεσολαβήσει μεταξύ Βερολίνου και του ΔΝΤ για να βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους, διευκολύνοντας τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Euroworking Group (EWG) αναμένεται να εγκρίνει στις 24 Οκτωβρίου την εκταμίευση της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Αυτό θα γίνει μετά την παρουσίαση νέων στοιχείων από την ελληνική πλευρά που θα δείχνουν πως εκπληρώθηκε ο όρος για πληρωμή οφειλών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την δόση των 7,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ το 9μηνο.

Πηγή: ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.