Η οστεοπόρωση απειλεί σοβαρά και τους άντρες

Η οστεοπόρωση απειλεί σοβαρά και τους άντρες

Η οστεοπόρωση δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία πάθηση. Νοσούν και οι άνδρες, συνήθως μερικά χρόνια αργότερα από τις γυναίκες. Οι άνδρες υφίστανται τα μισά κατάγματα εξαιτίας οστεοπόρωσης σε σχέση με τις γυναίκες. Ωστόσο, όταν ένας άνδρας σπάσει το ισχίο του, έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει μόνιμη αναπηρία και διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει εντός ενός έτους.

Δυστυχώς, οι άνδρες εξετάζουν την υγεία των οστών τους πολύ σπανιότερα από τις γυναίκες, παρότι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος, ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί κάταγμα ύστερα από ένα ήπιο πέσιμο. Ακόμη και οι γιατροί αγνοούν τους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση στους άνδρες, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά και οι θεραπείες για νοσήματα όπως η κατάθλιψη, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο καρκίνος του προστάτη.

Καθώς σήμερα οι άνδρες ζουν περισσότερο και το ανδρικό προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτό των γυναικών, όλο και περισσότεροι άνδρες θα ζήσουν τόσο ώστε να υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες ξεκινούν τη ζωή τους με πιο γερά οστά από τις γυναίκες. Ομως, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις γυναίκες, τα οστά τους αρχίζουν να εξασθενούν γύρω στα 25 χρόνια. Στους άνδρες εξασθενούν οι οστικές αντηρίδες, γεγονός που εξηγεί γιατί τα κατάγματα εμφανίζονται σε πιο προχωρημένη ηλικία. Βασικοί παράγοντες κινδύνου για κατάγματα από οστεοπόρωση στους άνδρες είναι η ηλικία, η αδυναμία, το κάπνισμα ή η κατανάλωση τριών οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα, το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης. Είναι απαραίτητο για τους άνδρες που πάσχουν να γυμνάζονται τακτικά, να μην καπνίζουν και να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published.