Όσα κέρδισε ο Πούτιν από τη συριακή κρίση

Όσα κέρδισε ο Πούτιν από τη συριακή κρίση

Εδώ και ένα χρόνο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν στη Συρία στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μια περίοδο που οι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν. Η χώρα φέρεται να ευθύνεται για μερικούς από τους πιο φονικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές που έχουν καταλάβει ομάδες ανταρτών, με τον ΟΗΕ να την κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου και τις ΗΠΑ να της ρίχνουν την ευθύνη για την μη επιβολή ειρήνης στην περιοχή.

Η Ρωσία άρχισε να επιχειρεί στη Συρία την πιο «κατάλληλη» στιγμή για τον πρόεδρο Άσαντ, μόνο που η συγκεκριμένη επέμβαση είχε να προσφέρει πολλά και στον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Το BBC αναφέρει μερικά από τα οφέλη που προσέφερε η συριακή κρίση στον Ρώσο πρόεδρο.

Στρατιωτική «επιτυχία»

Η Ρωσία είχε στρατηγικές σχέσεις με τη Συρία ήδη από την Σοβιετική εποχή, σχέσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η χώρα έχει μια μικρή ναυτική βάση στις συριακές ακτές και φοβόταν ότι μια κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ θα περιόριζε τον έλεγχο που έχει στην περιοχή. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η Ρωσία μπορεί να επεμβαίνει μέσω βομβαρδισμών σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι αντάρτες, όμως στόχο της είναι να ταυτόχρονα να επιβραδύνει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μέχρι η τελευταία να εξολοθρευτεί στο πεδίο της μάχης.

Στρατιωτικές δοκιμές

Οι επεμβάσεις στη Συρία βοηθούν τη Ρωσία να επιδείξει το νέο της οπλοστάσιο. Το πολύπαθο συριακό έδαφος αποτελεί με λίγα λόγια την αρένα στην οποία μπορεί να επιδείξει την στρατιωτική της δύναμη σε όλο τον κόσμο και δη στις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσης επιχειρούν στο σημείο.

Διπλωματικά πλεονεκτήματα

Η Συρία αποτελεί ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί για τον Πούτιν, σύμφωνα με το BBC. Εκτός από το ότι η χώρα κατάφερε να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, κατάφερε να πιέσει την Ουάσινγκτον να επαναπροσδιορίσει την στάση που κρατούσε στις διαπραγματεύσεις και να επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία μαζί της. Βέβαια, οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι δεν έχουν φέρει νέους δυτικούς συμμάχους στη Ρωσία, όμως έχει καταφέρει να πείσει τους Ρώσους ότι αυτό που κάνει είναι να πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στην Μέση Ανατολή, εξασφαλίζοντας την στήριξη του λαού του.

Το BBC καταλήγει εξηγώντας ότι είναι αδιαμφισβήτητο το ότι η Ρωσία είχε οφέλη από την συριακή κρίση, όμως αμφιβάλλει για το κατά πόσο αυτό θα έχει διάρκεια.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.