Οργή στη Ρωσία για τις κυρώσεις Ομπάμα: «Είναι πολιτικό πτώμα»

Οργή στη Ρωσία για τις κυρώσεις Ομπάμα: «Είναι πολιτικό πτώμα»

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία όσο στην προεδρία βρίσκεται ακόμα ο Μπαράκ Ομπάμα, μιας και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δείξει την πρόθεσή του να έρθει πιο κοντά με τη Μόσχα.

Στις ήδη τεταμένες σχέσεις έρχονται να προστεθούν οι κυρώσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα κατά της Ρωσίας για τις κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε τη λήψη μιας σειράς μέτρων, κυρίως με την κήρυξη ως «ανεπιθύμητων προσώπων» (persona non grata) 35 Ρώσων διπλωματών που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ανήκουν στις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Μάλιστα, οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν 72 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει δύο ρωσικές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ. Όπως έγινε γνωστό, δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις από το μεσημέρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι η πρώτη αντίδραση Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος μετά τις ανακοινώσεις του Ομπάμα, αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «πολιτικό πτώμα».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας Κονσταντίν Καζάτσεφ, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων».

«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ. «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του, ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί μια εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.

“Ο πρόεδρος Πούτιν, θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την απέλαση 35 διπλωματών που η Ουάσινγκτον θεωρεί κατάσκοπους και κήρυξε ανεπιθύμητους”, ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.

Πηγή: cnn.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.