Οργή στη Γερμανία για τον Ερντογάν: Οι συγκρίσεις του είναι ξεδιάντροπες και ανιστόρητες

Οργή στη Γερμανία για τον Ερντογάν: Οι συγκρίσεις του είναι ξεδιάντροπες και ανιστόρητες

Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας με αφορμή την απαγόρευση πολιτικών συγκεντρώσεων σε γερμανικές πόλεις υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.

Η απαγόρευση προκάλεσε την οργή του Τούρκου Προέδρου ο οποίος έκανε λόγο για «ναζιστική απόφαση» των γερμανικών αρχών.

«Καμία διαφορά (στη συμπεριφορά των Γερμανών) από την ναζιστική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ρίχνοντας έτσι περισσότερο «λάδι στη φωτιά» στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

«Γερμανοί, δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με τη δημοκρατία και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τρέχουσες ενέργειές σας δεν ξεχωρίζουν από αυτές της ναζιστικής περιόδου. Όταν τα λέμε αυτά ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε;», πρόσθεσε.

Αγανάκτηση στη Γερμανία

Οι παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν την αγανάκτηση του Βερολίνου, με Γερμανούς πολιτικούς να χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του «ανάρμοστες», «απίστευτες» και «απαράδεκτες».

Συγκεκριμένα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, έκανε λόγο για «επαίσχυντες, ανάρμοστες, απαράδεκτες» δηλώσεις.

Παράλληλα, κάλεσε να επιδειχθεί ψυχραιμία, καθώς, όπως εκτίμησε, «τον ενδιαφέρει να προκαλέσει και πρέπει να προσέξουμε να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να προκαλούνται».

«Κλιμάκωση μέχρι του σημείου να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις δεν μπορεί να την θέλει κανείς», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και τάσσεται κατά της γενικής απαγόρευσης των προεκλογικών ομιλιών Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία.

«Για να μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει κάτι τέτοιο θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει ο Ερντογαν» σημείωσε.

Τις συγκρίσεις με τον ναζισμό επέκρινε με δριμύτητα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φόλκερ Κάουντερ: «Πρόκειται για απίστευτο και απαράδεκτο γεγονός να εκφράζεται ο πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για ένα άλλο μέλος με αυτόν τον τρόπο».

Οι συγκρίσεις είναι «ξεδιάντροπες, ανιστόρητες, θρασείς» δήλωσε επίσης στη Bild η Γιουλια Κλέκνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Χριστινοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ έκανε λόγο για «απίστευτη παρεκτροπή του Δεσπότη του Βοσπόρου»

Πηγή: cnn.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.